Депутатите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в

...
Депутатите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в
Коментари Харесай

Прокурорът, разследващ главния – декоративен намордник или с обсесия?

Депутатите одобриха на първо четене препоръчаните от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за основаване на длъжността прокурор, който ще проверява основния прокурор. Законопроектът не мина без разногласия в пленарна зала. Най-много рецензии се чуха от страна на депутатите от Българска социалистическа партия.

Възнамеряваме законопроектът за прокурор, проверяващ основния прокурор, да стане факт до края на мандата на това Народно заседание, уточни герберът Красимир Ципов. По думите му в последните години интензивно се разисква тематиката за отчетността на основния прокурор. Не по-малко от шест от членовете на прокурорската гилдия ще внасят кандидатурата на този . Той ще се избира от Пленума на Висш съдебен съвет с нормално болшинство, не по-малко от 13 гласа от членовете.
 Идеята за самостоятелен прокурор била с политическа, не с юридическа цел
Идеята за самостоятелен прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Според Зинаида Златанова се основава втора фигура на основен прокурор

Свидетели сме на следващата каша на ръководещите, съобщи социалистът Филип Попов по време на дебатите за измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се основава прокурор, който ще проверява основния прокурор.

За аления народен представител Тодор Байчев се основава украсителен намордник на основния прокурор. За Крум Зарков от Българска социалистическа партия има нещо нелогично . Този проверяващ прокурор ще има работа единствено върху един човек - обвинител номер едно. Според Крум Зарков този проверяващ прокурор ще развие обсесия. Объркана е цялата идея , предизвести Зарков.
 Изборът на проверяващия основния прокурор можело да става по съответен проблем
Изборът на проверяващия основния прокурор можело да става по съответен проблем

Боян Магдалинчев твърди, че правосъдната система продължава да работи с немалки темпове

Припомняме, при започване на декември ГЕРБ предложиха , който да проверява обвинител №1.

Законодателната самодейност цели да се отговори на рекомендациите на Европейска комисия, както и на Венецианската комисия.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища.

към страната ни за следствието на основния прокурор и промяната в правосъдната система.

, проверяващ основния.

Очакванията са, да бъде определен от март 2021 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР