Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за насърчаване на

...
Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за насърчаване на
Коментари Харесай

Със стимулиране на научните изследвания и иновациите спират изтичането на мозъци


Депутатите одобриха на първо четене на Законопроект за поощряване на научните проучвания и нововъведенията. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласоподаваха със 122 гласа " За ", 29 гласа " срещу " и 18 гласа " въздържали се ". Дори и при прегласуването законопроектът още веднъж бе признат на първо гласоподаване със 133 гласа " За ". 32 гласа " срещу " и 16 гласа " въздържали се ".

В подтекста на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев настоя да има национална стратегия за научни проучвания . Един от най-големите недостатъци е, че няма финансиране, а има дефиниции. Къде са финансовите механизми, които ще обезпечат реализацията на законопроекта, запита Гечев. Управлението на закона е доста мъгливо, посочи той.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ добави, че превъзмогването на страхотния недостиг, който научната и развойна активност имат във връзка с ниските обществени вложения по някакъв метод кореспондира с напъните на законопроекта да сътвори по-добра инфраструктура за ръководството на обществени запас на научна и развойна активност.

" Няма по какъв начин да чакаме българските мозъци и учени да останат в страната, в случай че няма опция да развиват знанията си и в случай че няма добра основа по тази причина. Законът е крачка в посока да се обезпечи, в случай че не прекъсване на приключване на мозъци, то циркулацията на мозъци и взаимоотношението сред учени и тяхното завръщане в България ", разяснява Цонева. За нея е значимо това, което прави науката да бъде по-интегрирано с бизнеса, да се увеличи конкурентоспособността.
 Университети и научни институти желаят до 2030 година българите да са най-образованите в Европа
Университети и научни институти желаят до 2030 година българите да са най-образованите в Европа

За задачата упорстват страната да поддържа предпочитано доста повече висшето обучение и науката

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ настоя законопроектът да бъде привързан с Брутния вътрешен артикул (БВП), с цел да може да работи съответно. Има Такъв Народ ще поддържат законопроекта на първо четене, само че се заканиха да не го поддържат на второ четене, в случай че не бъде ревизиран.

Ивайло Папов от " Възраждане " запита за какво би трябвало да се приема законопроект, който по хипотеза не е добър. Формацията на Костадин Костадинов съобщи, че няма да поддържа законопроекта на първо гласоподаване.

Със законопроекта се цели трайното законодателно споразумяване на публичните връзки, свързани с научноизследователската и иновационната активност и координация при използването на обща политика за развиване на научните проучвания и нововъведения. Насърчаването на научните проучвания и нововъведенията ще се прави посредством осъществяването на многогодишна Рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения, която ще дефинира обсега, областите и дейностите за тяхното финансиране в сходство с националните стратегически документи.

Предвидено е Фонд " Научни проучвания " и Националният иновационен фонд да работят в съгласуваност и да извършват синхронизирани, многогодишни оперативни стратегии.
 Денков откри новия сезон на нововъведенията
Денков откри новия сезон на нововъведенията

Информационен ден на Европейския съвет по нововъведенията се организира в София
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР