Депутатите приеха на първо четене на Закона за автомобилните превози.

...
Депутатите приеха на първо четене на Закона за автомобилните превози.
Коментари Харесай

Регламентираха дейността на частните линейки

Депутатите одобриха на първо четене на Закона за автомобилните транспорти .

" За " бяха 76, 21 бяха " срещу ",1 гласоподава " въздържал се ".

Все още липсва нормативна уредба, която да контролира транспорта на заболели и ранени лица, осъществяван от коли за спешна помощ, отвън обсега на незабавната помощ.

В претекстовете е посочено, че наредбите на член 24в от Закона за автомобилните транспорти не плануват до този миг основаването на разпоредба, обхващаща всички условия, по образеца на Наредбата за незабавна помощ и за транспорт на пасажери.

На процедура в дадения миг е контролирана само и единствено незабавната помощ, като всички останали " коли за спешна помощ " отвън системата за незабавна помощ, нямат право да правят незабавна помощ, само че правят медицински превоз без никаква регулация.

Според вносителите изгодите от въвеждането на сходна регулация ще са:

- доход за бюджета от налози и осигуровки;

- контролиране на сивия сектор;

- въвеждането на ясни правила, условия и надзор.

- въвеждане на отговорност при цялостна бистрота кой носи отговорност и най-важното гарантиране на финансова обезпеченост на отговорността;

- понижаване на риска за осъществяване на измами, тероризъм или други престъпления;

- понижаване на евентуалните опасности от зараза;

При представянето на законопроекта, господин Живков акцентира, че загубите от сивия бранш в тази област за държавният бюджет се пресмятат на най-малко 60 млн. лева годишно, тъй като всекидневно се правят голям брой междуградски транспорти на пациенти, които са надалеч по-скъпи от градските такива. Почти всеки ден български " коли за спешна помощ " пътуват отвън България, с цел да обезпечат транспорт на потърпевшо лице, като разноските за тези пътувания варират сред 2 хиляди лева и 12 хиляди лева и повече.

В претекстовете към законопроекта е маркирано, че проблемите, които ще бъдат позволени с предлаганите промени в Закона за автомобилните транспорти се отнасят до отговорността във връзка с жители, търсещи помощ при влошено здравословно положение, злоупотребата с подвеждащи надписи за Спешна или Бърза помощ, които имитират колите за спешна помощ на Центровете за незабавна здравна помощ, сумите, които се заплащат за този тип услуга , както и техническото положение на тези коли и контрола при осъществяването на този тип транспорти.

Вносителите на предлаганите промени и допълнения се стимулират, че систематичното място на сходна регулация е в Закона за автомобилните транспорти, преди всичко тъй като в България лицензните за транспорт на пасажери, товари и таксита са потвърдили своята успеваемост и се прави ефикасен пътен надзор на този тип транспорт. Те смятат, че Министерството на здравеопазването няма пълномощия и механически опциите да прави ефикасен надзор на пътя, като в тази ситуация, съгласно тях, е нужен тъкмо подобен.

Трябва да има повсеместен метод, съгласно Нигяр Джафер от Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия пък сложиха въпроса дали тази активност би трябвало да се управлява от Министерството на превоза или от здравното ведомство .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР