Депутатите приеха и на първо, и на второ четене, със

...
Депутатите приеха и на първо, и на второ четене, със
Коментари Харесай

Народното събрание одобри държавна гаранция на заема за интерконектора със Сърбия

Депутатите одобриха и на първо, и на второ четене, със 167 гласа " за " Законопроект за одобрение на Гаранционното съглашение сред Република България и " Ай Ен Джи Банк " по отношение на Договора за дълготраен заем в размер на 49 млн. евро.

Припомняме, че на 25 януари 2023 година " Булгартрансгаз " подписа контракт за заем с нидерландската банка " АЙ ЕН ДЖИ ", за финансиране на интерконектора България-Сърбия.

Това стана допустимо, откакто Министерският съвет утвърди по време на свое съвещание плана на гаранционно съглашение сред Република България и " АЙ ЕН ДЖИ ". По този метод връщането на заема ще бъде обезпечено от страната.

Предвидено е нужният финансов запас за реализацията на интерконектора да бъде обезпечен посредством безплатно финансиране от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ", Механизма за свързване на Европа (CEF), дълготрайно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и личен капитал на " Булгартрансгаз ".

Предложеният заем с държавна гаранция за плана е в размер до 49 млн. евро. Периодът на асимилиране е до 31 декември 2023 година, а срокът за погасяване - 5 години от приключването на едногодишния гратисен интервал.

По думите на изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов реализацията на интерконектора България-Сърбия ще способства за повишение на надеждността на снабдяването с природен газ в района.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР