Депутатите приеха гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за

...
Депутатите приеха гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за
Коментари Харесай

След множество спорове, новият бюджет на ДОО е изцяло факт

Депутатите одобриха гласуваните на второ четене проби от Законопроекта за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година.
ПРОЕКТЪТ НА ДОО
Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 година са опазване на размера на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии " и фонд „ Пенсии за лицата по член 69 " на равнището от 2018 година, както и опазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. Там е заложен недостиг от малко над 3,7 милиарда лв.. Приходите са малко над 5,1 милиарда лв., а разноските - малко над 8,8 милиарда лв..
За 2019 година не са контрактувани минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно нарастване на МОП при планувано нарастване на минималната работна заплата с 9,8 на 100, междинното нарастване на МОП през 2019 година е към 4,7 на 100. Увеличава се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 510 лева на 560 лева
Увеличава се минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лева на 560 лева Увеличава се оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица от 2 600 лева на 3 000 лева
Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 милиарда лв., разноските също. Бюджетът за идната година е уравновесен, с нулев недостиг.
Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 милиарда лв.. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 милиарда лв., а тези за обществени помощи и обезщетения- над 1,6 милиарда лв..
Депутатите отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за нарастване на приходите и разноските в бюджета за пенсии и обществени помощи. Бившият обществен министър от кабинета " Орешарски " Хасан Адемов предложи нарастването от 5,7% на пенсиите да влезе в действие от април, а не от юли, само че това беше отхвърлено.
Дебати
„ Унизително е и тази година компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лева - доста под минималния необходим стандарт на едно семейство. С това ръководещите споделят, че няма политика за младежите “, съобщи националният представител Виолета Желева от Българска социалистическа партия. Тя акцентира, че всяка година, при разискване на бюджета, Българска социалистическа партия предлага компенсацията да бъде вързано с минималната работна заплата, която да стане 640 лева „ За общо заболяване и майчинство в едно семейство се обезпечават и мъжът, и дамата. И при приемане на такова обезщетение, след раждане на дете, ще продължат да се обезпечават още дълги години. Болезнено е да се разяснява тази тематика, тъй като и тази година компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години ще остане извънредно мизерно “, съобщи Желева. " Максималният застрахователен приход би трябвало да бъде повишен доста. Бюджетът е инструмент, с който би трябвало да се осъществя догонващата политика по приходите ". Това съобщи различен народен представител от левицата Надя Клисурска.
Тя означи декларираното предпочитание на ръководещите да вдигнат приходите на всички. " С определянето на минимални осигурителни приходи по стопански действия, щеше да се усети от цялото население, тъй като по този метод се регламентират праговете, под които не може да се пада за всяка една икономическа активност ", обясни Клисурска. Народният представител сподели, че от 729 позиции, повече от половината са равни на минималната работна заплата, а това демонстрира, че хората ще се обезпечават на този най-малък предел и ще крият от осигурителната система действителните си приходи. " Защо няма воля от ръководещите този инструмент да се промени? Отново високодоходните групи са облагодетелствани за сметка на нискодоходните. Усещането за правдивост го няма ", заключи Надя Клисурска.
„ Основният проблем в България е демографската рецесия, а тук-там тя е заела застрашителни размери. В този бюджет не се подхващат никакви ограничения за битка с демографската злополука ", съобщи секретарят на ПГ на Българска социалистическа партия Филип Попов. „ Когато предлагаме да се усилят майчинските за развъждане на дете, това е мярка за битка с тази рецесия. Под 400 лева няма по какъв начин да се отглеждат деца в България “, съобщи националният представител. Според него няма по какъв начин да се отглеждат и деца, когато ръководещите не понижават Данък добавена стойност на детските храни и хляба, не понижават разноските, които са нужни за развъждане на едно дете. „ В същото време, не усилват по никакъв метод приходите на фамилиите посредством майчинските, които следва да получава всяка една българска майка. Това е липса на каквото и да било политика от страна на ръководещите за битка с демографската злополука, другояче непрестанно прокламират, че се борят с нея “, сподели още Попов.
По време на дебатите градусът на напрежението се увеличи откакто от Българска социалистическа партия излязоха с различно предложение – минималната пенсия да се вдигне на 300 лева
„ Това са възрастни и заболели хора, само че те са почтени българи и заслужават почтени старини “, стимулира се депутатът от левицата Филип Попов. „ 200 лв. пенсия за месец е колкото ваша отплата, господа народни представители, за един ден “, обърна се той към всички в залата.
От Българска социалистическа партия насочиха зов за поддръжка на предлагането си най-много към групата на „ Обединени патриоти “, тъй като такова нарастване бе залегнало в тяхната предизборна стратегия.
„ Крайно време е да спрете да спекулирате, тъй като когато сте в съдружен формат, няма по какъв начин да не се съобразиш с по-големия сътрудник. Всичко, което се разписа като стратегия за ръководство е резултат от продължителни и сложни договаряния. И още нещо, което никой не споделя – в случай че не беше наличието на патриотите в това ръководство, нямаше да бъдат нараснали минималните пенсии на 200 лв. “, бе отговорът на Валери Симеонов от „ Обединени патриоти “, който направи първото си изявление като народен представител. Той акцентира, че макар дребния размер на нарастването на фона на цените, от него са се възползвали над 800 хиляди души.
300 лева минимална пенсия бе и предлагането на Движение за права и свободи, което докара до поредност от взаимни обвинявания сред тях и патриотите за неизпълнени предизборни общения и упреци в популизъм.
„ Тези, които сега се назовават „ Обединени патриоти “ предлагаха 600 лв. пенсия. Тогава декларирахме, че популизмът е нездравословно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха държавно управление “, съобщи Рамадан Аталай.
Това изявление принуди Валери Симеонов да вземе думата за повторно. От парламентарната естрада той разгласи Аталай за манипулатор и изрично отхвърли предлагането за 600 лева минимална пенсия да е участвала като предизборно заричане на патриотите.
Отношение в разногласието взеха и от ГЕРБ. „ Вие сте царе на популизма, дефицитите и банкрутите “, обърна се към опозицията Светлана Ангелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР