Депутатите приеха да се възвърне вносът на зърно от Украйна.

...
Депутатите приеха да се възвърне вносът на зърно от Украйна.
Коментари Харесай

Със 124 гласа „за“ депутатите вдигнаха забраната за внос на зърно от Украйна

Депутатите одобриха да се възвърне вносът на зърно от Украйна. Това стана с гласовете на 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Десислава Танева, някогашен аграрни министър и народен представител от ГЕРБ съобщи, че планът на решение няма значение за последствията, които ще настъпят от на следващия ден. Това се дължи на решенията, които са взети във времето, част от които либерализацията на вноса от Украйна и митническите квоти.

“България е пълновръстен член на Европейски Съюз и би трябвало да има равни права и отговорности със старите страни – членки на съюза. След войната в Украйна въведохме правилник по либерализация на вноса от Украйна, нямахме позиция по тази либерализация. Това внесе първите усложнения в реализацията, никой не бе подготвен да поеме логистиката на подобен огромен производител като Украйна “, разяснява тя.

По думите й е било обикновено прилежащите страни на Украйна да се откажат, заради невъзможността от поемането на тази либерализация.

„ Тоест либерализацията и митническите квоти затрудняват още повече износа ”, изясни Танева.

Тя напомни, че по гледище на петте страни – Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия се удължи възбраната за импорт на зърнените първични материали от юни до 15 септември.

“Натрупването на европейските актове за дерогация на главното съглашение за асоцииране на Украйна, чиито митнически цени са взети след доста задълбочени разбори за равнищата на либерализация и конкурентоспособност. Тази дерогация и тези цени след това се постановат, превантивно ограниченията пък анулират тази дерогация за петте страни. Всичко това сътвори тази неустановеност и недоумение по какъв начин се ползват ограниченията и какъв е техният резултат ”, изясни Танева.

Кирил Петков, съпредседателят на Политическа партия, съобщи, че става дума за възбрана дали украинското зърно да влиза в пет страни, които са част от един пазар

“Абсолютно неверно е да се споделя, че дъмпинговите цени ще смажат цените в България, тъй като ние сме част от единния пазар в Европейски Съюз. Тук има доста мощни стопански причини, които работят в отпадане на възбраната за импорт на украинско зърно ”, сподели Петков.

Искрен Митев също от Политическа партия посочи, че възбраната за импорт не работи.

“Украинското зърно е из цяла Европа, въпросът е да се обезпечи кулоар ”, сподели депутатът. Земеделският министър Кирил Вътев пък изясни, че макроикономическите индикатори сочат, че не е притеснително България да се откаже от възбраната на украинско зърно. Страната ни има опция за поддръжка на българските земеделци, когато има потребност, а като ограничения се завишава контролът на всички украински артикули.

Против се оповестиха от Българска социалистическа партия

“Изключително притеснително е, че по бързата писта се пробва Министерски съвет да трансферира отговорността на Народно събрание. Този план на решение – отпадане на възбраната за импорт на украинско зърно, не е прегледан в земеделската комисия, където би трябвало да се изслушат земеделските производители и да се направи разбор. Вие от ръководещото болшинство, вкарвате без нужната преценка, разбор и изясненост за резултатите от рухване на възбраната за импорт на зърно от Украйна “, съобщи Иван Иванов, някогашен аграрни министър и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия.

“Страните – членки на нашите сътрудници в Европейски Съюз също поддържат възбраната, ние по какъв начин отиваме и споделяме ние желаеме импорт. Това е нелоялно отношение и към земеделските ни производители, идва ни като гръм от ясно небе, без пояснение ”, акцентира Иванов. По думите му сега в нашите хранилища имаме 2,6 млн. тона слънчоглед, които ще останат неосъществени. “Какво ще се случи отсега нататък. Ако подкрепим вноса, това е изменничество към българските производители и към страните – членки ”, сподели Иван Иванов.

“Възраждане ” също се оповестиха срещу.

“Очевидно сте зависещ или на непознато посолство, или на двама или трима бизнесмени, които имат потребност да се захранят с евтина суровина ”, сподели Костадин Костадинов, водачът на партията.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че няма да поддържа решението за отпадане на възбраната за импорт на зърно от Украйна

“В момента Министерски съвет се крие зад Народно събрание. Това приказва, че държавното управление е неспособно. Интересно е на европейските избори до какво ще ни доведат след войната в Украйна и неправилните решения взети от Европейски Съюз ”, сподели Тошко Йорданов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР