Депутатите приеха без дебати на първо гласуване Законопроект за изменение

...
Депутатите приеха без дебати на първо гласуване Законопроект за изменение
Коментари Харесай

Изгладиха механизма за разследване на главния прокурор

Депутатите одобриха без диспути на първо гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт в частта за " особените правила за разглеждане на каузи на закононарушения, осъществени от основния прокурор или от негов заместител ". Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Народните представители гласоподаваха с 90 гласа " За ", 31 гласа " срещу " и 13 гласа " Въздържали се ". В поддръжка на законопроекта гласоподаваха депутатите на ГЕРБ-СДС с 34 гласа " За ", 37 гласа " За " на депутатите от ПП-ДБ и 19 гласа " За " от Движение за права и свободи. Против гласоподаваха парламентарните групи на " Възраждане " (20 гласа " срещу " ) и " ИТН " (11 гласа " срещу " ). Българска социалистическа партия се въздържаха от поддръжка на законопроекта. Независимият депутат Радостин Василев не взе участие в гласуването.

Със законопроекта се цели да се преустановят всички вероятни спорни тълкувания на настоящите разпореждания и да се подсигурява ефикасното им използване по отношение на закононарушения, осъществени от заместител на основния прокурор. Предлага се създаването на системи за инцидентно систематизиране, които да дават отговор на високи идентични условия за сигурност, без да има друго отнасяне, като е планувано настоящите системи да се ползват до въвеждане на новите системи.

Със законопроекта се предлага въвеждане на единна система за инцидентно систематизиране, отговаряща на високи стандарти, подлежаща на регулярен одит и употребена за всички цели по Закона за правосъдната власт.

Според признатите нормативни промени в Закона за правосъдната власт при следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или неговия заместител, се назначава арбитър като прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да проверява.

Становище на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за назначение на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от заместител основния прокурор, сочи, че в тези текстове има непълноти и по тази причина колегията отсрочи разглеждането на предлагането за назначение на арбитър Даниела Талева от Софийски градски съд, за изпълняваща функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор.
 Радев наложи несъгласие на новия механизъм за следствие на основния прокурор
Радев наложи несъгласие на новия механизъм за следствие на основния прокурор

Той блокира измененията в Закон за съдебната власт и поради снадки период за избор на нов ВСС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР