Депутатите приеха без дебат промени, свързани с механизма за разследване

...
Депутатите приеха без дебат промени, свързани с механизма за разследване
Коментари Харесай

Промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, приеха на първо четене депутатите

Депутатите одобриха без спор промени, свързани с механизма за следствие на основния прокурор. Те бяха подкрепени във вторник в Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

 

Новите текстове, част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), касаят софтуера, посредством който да бъдат избирани съдиите, които ще бъдат назначавани като прокурори, с цел да проверяват основния прокурор. Сред предложенията за промени има записан и нов, към този момент шестмесечен период, за започване на процедура по желание на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), изясни в комисията Хамид Хамид (ДПС). 

 

Вносители на промените са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова („ Продължаваме Промяната – Демократична България “) и Хамид Хамид (ДПС).

 

В претекстовете към законопроекта се показва, че освобождението на основния прокурор на България от Висш съдебен съвет, последвалото разкриване на процедура по желание на нов основен прокурор, както и позволеното за разглеждане дело в Конституционния съд провокираха съществено публично напрежение.

 

Очакванията на обществото са за действителни и съответни дейности за законодателни решения в посока на правосъдната промяна. Политическите партии се оповестиха за промени в Конституцията, като се сплотиха, че част от тях ще са смяна в модела на действие на Висш съдебен съвет и обособяването на два обособени съвета – съдийски и прокурорски.

 

Мандатът на сегашния състав на Висш съдебен съвет е изминал и новата процедура следва да започва при ясни правила, изчерпателен спор и спокойна конюнктура. Включително и министърът на правораздаването изрази позицията, че избирането на нов Висш правосъден съвет е обвързвано с приемане на промени в Конституцията и други закони, показват вносителите. Има големи упования и условия от страна на българските жители за възобновяване на доверието в правосъдната система, които следва да бъдат оправдани, стимулират се още те. 

 

Депутатите понижиха периода за оферти сред първо и второ четене на законопроекта на три дни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР