Депутатите приеха Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален

...
Депутатите приеха Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален
Коментари Харесай

Депутатите отпуснаха повече пари за военни кораби

Депутатите одобриха Актуализирания план за капиталов разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили ".
Това стана със 135 гласа "за ", 9 "против " и 1 "въздържал се ". Решението беше подкрепено от всички парламентарни групи, като "против " бяха единствено от "Воля ". Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата ген. Андрей Боцев също участваха на дебатите. В края на 2017 година беше прекъсната реализацията на признатия от 43-то Народно заседание на 2 юни 2016 година Проект за капиталов разход за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили с планирана оптималната стойност 820 милиона лв., заради липса на претенденти за неговото осъществяване. Основните промени в обновения капиталов план се отнасят до това оптималната планирана стойност да бъде повишена на 984 млн. лева с Данък добавена стойност, като разликата от 164 млн.лв. по отношение на признатия през 2016 година план е разпределена за заплащане през 2025 година и 2026 година
Добавени са два нови разновидността за придобиване - закупуване на нов защитителен артикул или произвеждане по лиценз и композиция от създаване на нов артикул и трансформация на действителен подобен. Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораби да бъдат окомплектовани с главно въоръжение и корабни произведения и с в допълнение въоръжение и корабни произведения, които са изборни (опции) и ще бъдат включени в контракта според от съществуването на средства.
Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов благодари за поддръжката на парламентарните групи. Той уточни, че този план, както и предходните два, признати от Народното събрание, за бойни машини и за авиацията, не са планове на един министър, а за рационализация на Българската войска. По думите му България е член на НАТО, само че би трябвало да разчита на своите въоръжени сили.
Проектите за рационализация на армията няма накъде повече да бъдат отлагани, съобщи военният министър. Той уточни, че руските кораби на въоръжение са толкоз остарели, че е въпрос до три години те да излязат от приложимост. Командването на флота е решило, че са нужни четири кораба, само че ние започваме този план с два, посочи Каракачанов. Относно подозрения на депутати за корупция при реализацията на плановете, министърът разяснява, че корупционен заряд има във всичко, въпросът е по какъв начин ще се създадат тези опасности минимални. По думите му въпросът е да се даде опция за присъединяване на български компании и на огромните международни компании в тази област и в конкуренцията да се появят най-хубавите вероятни условия за подписване на контракт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР