Депутатите премахната думата инвалид от българското законодателство.Идеята е на червените

...
Депутатите премахната думата инвалид от българското законодателство.Идеята е на червените
Коментари Харесай

Премахват думата инвалид от законодателството

Депутатите отстранена думата " неработоспособен " от българското законодателство.

Идеята е на алените Михаил Христов и Крум Зарков. Според тях по този начин ще се улесни обществената интеграция на хората с увреждания и заличаването на определението " неработоспособен " от българското законодателство ще способства за превъзмогването на стереотипното мислене за хората с увреждания като хора - неспособни, невалидни, негодни.

Предвиждат се промени в девет закона и с приемането на този законопроект обществото би направило позитивна стъпка към общественото приобщаване на хората с увреждания и тяхната реализация като пълноправни жители, а и при съществуване на демографска рецесия, всяка мярка за приобщаване на всички хора в България следва да се поддържа и насърчи.

Навсякъде в текста на законопроекта думите " лице с увреждания " и " лица с увреждания " следва да се заменят с " човек с увреждане " и " хора с увреждания ". В Закона за интеграция на хората с увреждания е въведена легална формулировка на термина " човек с трайно увреждане " и тази смяна ще уточни и уеднакви законодателството.
Министерството на труда и обществената политика поддържа оферти Законопроект със следните забележки:

- В Закона за интеграция на хората с увреждания е обещано определение за " увреждане " и за " човек с трайно увреждане ", съгласно което " увреждане " е всяка загуба или нарушение в анатомичната конструкция, във физиологията или в душeвността на даден субект.

- В Закона за висшето обучение да се създадат някои промени: думите " слепи, глухи, инвалиди " да се заменят с думите " хора със съществени увреждания и други ". При потреблението на израза " лица с увреждания " се включват пълнолетни хора с разнообразни типове увреждания, до момента в който изразът " трайни увреждания " включва хора с увреждания, при които са налице трайно понижени благоприятни условия да извършват действия по метод и степен, вероятни за здравия човек.

- В Закона за железопътния превоз думата " неработоспособен " да бъде сменена с " хора с увреждания ", защото правото на безвъзмезден транспорт или понижение имат както децата с увреждания, по този начин и възрастните хора с увреждания. В случай че се употребява думата " лица с увреждания ", децата с увреждания ще бъдат изключени от обсега на закона.

В Америка думата " неработоспособен " е равнозначна на " чернокож ", аргументира се още социалистът Михаил Христов. Обществото няма да се промени, до момента в който продължава да съществува думата " неработоспособен ", чиято етимология е " противозаконен ", съгласно него. " Инвалидите в България не престават да си стоят в къщите, 80% от тях си стоят неинтегрирани, необщителни и ще си останат просто инвалиди ", изясни депутатът.

В последна сметка измененията, заложени в Закона за държавните такси, в които са заложени измененията, бяха подкрепени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР