Депутатите прекратиха работата си за днес поради липса на кворум.

...
Депутатите прекратиха работата си за днес поради липса на кворум.
Коментари Харесай

Липса на кворум спъна приемането на НПК


Депутатите прекратиха работата си за през днешния ден заради липса на кворум . След като сутринта гласоподаваха да работят до привършване на дневния ред и упованията бяха съвещанието да продължи до късна доба, по време на представянето на петте плана за промени в Наказателно-процесуален кодекс, залата се изпразни. Голяма част от депутатите отидоха на няколкото комисии, които въпреки всичко взеха решение да заседават, една от които и с чуване на представители на " Телус " и регулацията на постове във фейсбук .

След като одобриха предлагането за промени в закона за правосъдната власт на " Възраждане ", депутатите минаха към Наказателно-процесуален кодекс, като направиха и отмора. След това председателстващият съвещанието на Народното събрание Йордан Цонев от Движение за права и свободи направи инспекция на кворума и след гласоподаване се откри, че няма нужния брой народни представители за продължение работата на законодателния орган.

Законотворците стопираха работа на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

Иначе в зала влядоха на първо четене пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Два от тях са импортирани от Министерския съвет, а останалите от Демократична България, " Възраждане " и Продължаваме промяната.

Част от обсъжданите законопроекти за промени в Наказателно-процесуален кодекс съставляват законодателни начинания, включени в Националния проект за възобновяване и резистентност , се показва в отчета на парламентарната комисия по правни въпроси. Те могат да влязат в несъгласие с признатото единствено преди един час предложение на " Възраждане ".
 Изненадващо Народно събрание одобри да се проверява основния прокурор – по модел на
Изненадващо Народно събрание одобри да се проверява основния прокурор – по модел на " Възраждане "

Подкрепа дадоха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия

С единия законопроект - този на служебния кабинет - също се основава механизъм за следствие на основния прокурор . Образуваната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип сред съдиите от наказателната гилдия на Върховен касационен съд и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, с сан арбитър във Върховен касационен съд. Предлага се този арбитър да бъде назначен краткотрайно на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор. Измененията плануват още решението на Пленума на Висшия правосъден съвет, с което се прави предложение до президента за назначение и освобождение на основния прокурор, да се приема с болшинство не по-малко от 13 гласа, т.е. понижаване на изискуемото сега болшинство от 17 гласа.

Промените, импортирани от Демократична България, засягат същите въпроси като предходния законопроект с вносител Министерския съвет, а точно механизъм за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител. Предлага се делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, да са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

С втория законопроект, импортиран отново от кабинета, се транспонира европейска инструкция и се вкарват общи минимални правила по отношение на отбраната на процесуалните права на децата, обвинени или обвинени в наказателното произвеждане. Предвижда се задържането на дете да се употребява като последна мярка, като то не може да продължи повече от пет месеца при обвиняване за тежко съзнателно закононарушение и повече от една година, когато се планува наказване, не по-малко от петнадесет години отнемане от независимост, или друго по-тежко наказване. Във всички останали случаи се предлага продължителността на задържането под стража в досъдебното произвеждане да не може да продължи повече от два месеца. Законопроектът планува делата, по които обвиненият е малолетен, да се проверяват, преглеждат и вземат решение с преимущество, и вкарва кардиналното състояние малолетните обвинени да бъдат съдени при закрити врата.

Със законопроекта на " Възраждане " се цели реализиране на по-обективен, бърз углавен развой в досъдебната фаза . Разширява се правото на обвинения да апелира множеството прокурорски актове в досъдебната фаза, да вземем за пример постановлението, с което се отхвърля събиране на доказателства в досъдебната фаза на процеса, като това подсигурява в цялостен размер правото на отбрана на обвинените. Създава се опция проверяващите служители на реда да могат да стартират, да преценят започването и образуването на досъдебно произвеждане, като се резервира и задължението им те неотложно да алармират за това наблюдаващия прокурор.

Законопроектът на Политическа партия планува реализиране на процесуална експедитивност. С тях се дава опция на проверяващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за позволение за претършуване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да показват за утвърждение от съда на протокола за осъщественото деяние в изискванията на необходимост. Предложено е да се разшири опцията за потребление на специфични разследващи средства, по отношение на очевидец, дал единодушието си за това, за тежки умишлени закононарушения. Промените плануват опция проверяващите служители на реда да организират досъдебни производства против магистрати. Предлага се и отпадане на промени в Наказателно-процесуален кодекс (чл. 194, алинея 1, т. 2а) от 2018 година заради неналичието на ефикасни резултати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР