Депутатите отново пробват нов график на работаПравната комисия ще бъде

...
Депутатите отново пробват нов график на работаПравната комисия ще бъде
Коментари Харесай

Трифонов и компания ги мързи за парламента

Депутатите още веднъж пробват нов график на работа
Правната комисия ще бъде и по конституционни въпроси

Министрите с блиц надзор

Народното събрание да не заседава всяка седмица, а да мине в режим на гласоподаване на сесии, както работи да вземем за пример Европейския парламент. А непрекъснато да работят комисиите по проектозаконите. Тази концепция от 41-ото Народно заседание е предложила по време на разискването на новия Правилник за работа в Народното събрание ръководителят на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Преди пет Народното събрание на пръв взор екзотичното предложение беше обявено от тогавашния зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който към този момент не е народен представител.

“Погрешна процедура е да се пресмята работното време на депутатите, само че в обществото доста се спекулира по тази тематика. Затова и тогава предлагането ми не мина”, съобщи пред “Труд” през вчерашния ден Красимир Велчев. По думите му, главен акцент в работата на народните представители е активността в комисиите, където на експертно равнище се разискват проектозаконите дружно с представителите на неправителствените организации. Законодателството ни ще стане доста по-качествено, в случай че тази смяна най-сетне се реализира, аргументира се Велчев.

“Предоставила съм на сътрудниците изследване от другите страни по какъв начин работят техните парламенти, с цел да могат да се срещнат. Конкретни текстове не сме разглеждали. Различни са разновидностите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с гласоподавателите. Някъде работят на две сесии, като времето сред двете сесии се употребява за интернационалните връзки, за парламентарен контрол”, сподели след съвещанието на комисията Ива Митева.

Сред коментираните промени в Правилника са и броя непрекъснати комисии. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разграничена на две, а в икономическата ще влязат високите технологии и дигитализацията.

Вътрешната комисия ще преглежда и СРС-тата, а правната комисия се преименува в комисия по конституционни и правни въпроси.

Депутатите ще гласоподават единствено персонално, без да могат да си “дават гласа”.

Блиц контролът на министрите остава. Отхвърлено предложение пък няма да може да се предлага още веднъж в границите на месец.

Втори кръг на договарянията
Радостин Василев, Има Такъв Народ: Ще има кабинет до дни
Експерти влязоха в работните групи



Юристът от Има Такъв Народ Радостин Василев даде знак, че от партията му към този момент имат претендент за министър председател.

Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има подготвен кабинет с имена. Това сподели пред публицисти Радостин Василев от “Има подобен народ”.

Той уточни, че е решение на политическото управление дали още веднъж ще бъде препоръчан министерски пост. На въпрос дали чака мандатът за сформиране на държавно управление да бъде връчен до края на седмицата от президента, Василев отговори, че това е в прерогативите на президента. “Когато го връчи, ние сме подготвени, несъмнено сме подготвени, допускам, че сме готови”, добави той. разпорежда на По Конституция президентът връчва мандата на претендент за министър-председател, което значи, че от Има Такъв Народ имат подготвеност и за министър председател. От Има Такъв Народ предизвикаха втори кръг от договарянията на експертно равнище. Вчера от партията на Слави Трифонов организираха среща с представителите на “Демократична България” и с ИБГНИ по политики в бранш “Правосъдие” и “Икономика”. Темите за втория кръг на договарянията Разговорите се организират в офисите на Има Такъв Народ в НДК. Партиите са излъчили работни групи, в които има и специалисти, а освен депутати. От Българска социалистическа партия също ще се включат във втория кръг на договарянията за сформиране на държавно управление, само че социалистите желаят да проведат диалози и с “Има подобен народ”, “Изправи се! Ние идваме” и “Демократична България”.

Сигнал до ГЕРБ
Питат Рашков иде ли мигрантска рецесия


ГЕРБ са внесли запитване в Народно събрание към Министерство на вътрешните работи - шефът Бойко Рашков дали е подложена България на нов миграционен напън. Това стана ясно от включване онлайн във Facebook на двама депутати от ГЕРБ - Александър Иванов и Христо Гаджев от центъра за мигранти в Харманли.

Двамата са били там поради сигнали от жители на Харманли, които се оплакват от тълпите мигранти.
Местните се оплакаха, че се е трансформирал и профила на мигрантите. Били най-вече мароканци, а не бягащи от войната в Сирия. Масово отивали на гарата и се качвали по влакове и рейсове към вътрешността на страната.

“При рашковизма в Министерство на вътрешните работи има цялостна вакханалия при контрола на границата. Ако Министерство на вътрешните работи вършеше работата, тези мигрантите нямаше влизат в България”, сподели Христо Гаджев. “Има възобновление и на каналджийството”, сподели Гаджев.

Поглед Инфо с позиция
От Българска социалистическа партия наскърбяват гласоподавателите си с „ беззъба пенсионирана маса “
Червените се самоубиват с вътрешна война



Скрийншот от обявата, представена от “Поглед Инфо”.

Левият уебсайт реагира остро на тълкуванията на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и част от управлението, че на митинга пред “Позитано” 20 в неделя е имало “само 60 човека”. Тогава социалисти желаеха още веднъж оставката на Корнелия Нинова. Още по-скандално е фотография на пост във фейсбук група, която е на Българска социалистическа партия, в която възрастните гласоподаватели на Столетницата, които не са отишли да гласоподават, са наречени “беззъба пенсионирана маса”.

“В публична Facebook група на Българска социалистическа партия - “БСП за България” попаднах на злокобен пост. “Да “благодарим” на 1 милион пенсионери, които не отидоха да гласоподават и по този начин зачертаха светлото бъдеще на своите деца и внуци!”.

Постът продължава с тежки и неприемливи упреци към нашите татковци и майки. В грозни обвинявания и вменяване на виновност. Наречени са “беззъба пенсионирана маса”, пишат в позиция “Поглед Инфо”. Българска социалистическа партия се раздира и самоубива във вътрешна война!, се споделя в обявата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР