Депутатите отложиха с една година въвеждането на нов механизъм за

...
Депутатите отложиха с една година въвеждането на нов механизъм за
Коментари Харесай

Депутатите отложиха с още година новата такса смет на принципа замърсителят плаща

Депутатите отложиха с една година въвеждането на нов механизъм за пресмятане на таксата боклук - на правилото " замърсителят заплаща ", а не въз основата на данъчна оценка на парцела, както е в този момент.

Това е следващото отсрочване на измененията, които целят да реализират по-справедлива формула за възнаграждение на таксите за боклуци. Те бяха въведени още през 2017 година, само че оттогава влизането им в действие неведнъж се отсрочва.

Новата пролонгация беше призната във вторник непосредствено на две четения на изключително съвещание на Народното събрание. По предложение на ГЕРБ бяха изменени текстовете в закона, съгласно които България трябваше да вкара новия механизъм от 1 януари 2025 г .

С 161 гласа " за " - на ГЕРБ, ПП-ДБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и няколко от самостоятелните депутати беше решено това да се отсрочи до 1 януари 2026 година Само двама гласоподаваха „ срещу “ и четирима „ въздържал се “.

Предложението и второто, дефинитивно гласоподаване на промените да се организира в същия ден пристигна от Байрам Байрам от ДПС-Пеевски.

До приемането на предлагането на ГЕРБ се стигна, макар че болшинството от депутатите, които се изказваха от трибуната, се съгласиха, че е нужно въвеждането на нов принцип за пресмятане на таксата.

Те споделиха обаче, че ще поддържат отлагането, тъй като общините към момента не са готови, имат потребност " от софтуерно време " и тъй като съгласно тях новият механизъм в този момент ще докара до внезапно нарастване на таксата за консуматори.

Отсрочката идва на фона на идните през октомври парламентарни избори.
Какъв би бил новият механизъм
Към момента таксата боклук се пресмята въз основата на данъчна оценка на парцела.

Вместо това трябваше от 1 януари да бъде въведен правилото " замърсителят заплаща ", който да включва няколко метода на установяване на ставката - съгласно броя на живеещите в парцела, през пазаруването на специфични торби за боклук, посредством отчитане на боклуците, изхвърлени от един блок или вход и делене на количеството на броя на живеещите в него.
Какви бяха причините на вносителите от ГЕРБ
От ГЕРБ обаче внесоха предложение въвеждането на измененията да се отсрочи. Сред главните им претекстове беше, че е нужно прецизиране на регистрите, по които общините би трябвало да дефинират какъв брой хора живеят или работят в даден парцел.

Освен това от ГЕРБ споделиха и че смяната ще докара до доста нарастване на таксата за битови боклуци за елементарните консуматори.
Риск от наказания
От министерството на финансите поддържаха отсрочката, само че в това време предизвестиха, че от предходната година Европейската комисия е почнала наказателна процедура против България поради това, че не ползва правилото " замърсителят заплаща ".

Затова и могат да се чакат наказания за страната поради отлагането.
Министерство на околната среда и водите беше срещу отлагането
Срещу следващата пролонгация се изрекоха и от министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Още при разискването на законопроекта в комисията заместник-министърът Виктор Атанасов сподели, че министерството не може да поддържа препоръчаните от ГЕРБ промени, защото не разполага с разбори и данни, че отлагането е в действителност нужно.

Атанасов добави още, че новото отсрочване може да попречи и на присъединението на България към Организацията за икономическо развиване и съдействие (ОИСР).

Целта на влиятелната организация е да усилва стопанските системи на страните членки, да подтиква пазарната икономическа система и да подкрепя разрастването на свободната търговия.

България подаде молба за участие преди 17 години, като последно през май тази година държавното управление на Димитър Главчев заяви, че за присъединение - края на 2025 година

Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и раз може да увеличи броя на вложенията в страната и да даде опция на страната да взе участие във вземането на значими решения по световни тематики.
 Къде отива боклукът на София и има ли заплаха от рецесия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР