Депутатите отказаха да вдигнат минималната работна заплата в България от

...
Депутатите отказаха да вдигнат минималната работна заплата в България от
Коментари Харесай

Депутатите отказаха да вдигнат минималната заплата от 1 юли

Депутатите отхвърлиха да вдигнат минималната работна заплата в България от 1 юли, както предложи със собствен законопроект Българска социалистическа партия. Идеята на левицата бе автоматизираният механизъм, който обвързва минималната заплата със междинната за страната, да влезе в действие още от началото на идващия месец, а не от 1 януари, както бе признато при започване на годината.

Вносителите от Българска социалистическа партия се аргументираха с високата инфлация и потребността от понижаване на неравенствата и бедността. В същото време обаче стана ясно, че те нямат готови планове с това решение и не е ясно по какъв начин ще се повлияе на неравенствата и бедността и по какъв начин това би се отразило на работните места в страната.

Ако бе призната концепцията, минималната заплата щеше да нарасне до към 850 лева при сегашна 780 лева

Предложението на Българска социалистическа партия идва и в условия, при които страната към момента няма бюджет за 2023 година, а един от главните работодатели, плащащи минимални заплати, са точно страната, общините и някои техни сдружения.

Икономистът Георги Ганев (ПП-ДБ) посочи, че това предложение идва още преди да се видят каквито и да било последствия и резултати от работата на механизма.

Бе регистрирано, че в случай че нарастването се случи от 1 юли, не се дава съвсем никакво време на бизнеса да възнамерява своите разноски.

„ За “ предлагането на Българска социалистическа партия гласоподаваха само депутатите от левицата и по един представител на ГЕРБ и „ ИТН “. Лидерът на партията Корнелия Нинова пък даде поръчка същото предложение да бъде входирано още веднъж при дебата за приемането на Бюджет 2023.

Вашето предложение ще докара до увеличение на финансовата неустойчивост в страната “, разяснява депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Според настоящото законодателство, утвърдено при започване на годината, минималната заплата се пресмята като 50% от междинната брутна заплата за последното тримесечие от миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. На база на това се пресмята в период до 1 септември и влиза в действие надлежно от 1 януари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР