Депутатите отхвърлиха предложенията на Възраждане за промени в ГПК. Със законопроекта

...
Депутатите отхвърлиха предложенията на Възраждане за промени в ГПК.
Със законопроекта
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха промените на Възраждане за ГПК

Депутатите отхвърлиха предложенията на " Възраждане " за промени в Граждански процесуален кодекс.

Със законопроекта се планува назначение на необикновен представител на подпомагащата страна в исковия развой, както и на длъжника в заповедното произвеждане. Предвижда се и унищожаване на опцията за издаване на заповед за неотложно осъществяване въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги на държавно институция, община или банка, запис на заповед, менителница и приравнените на тях скъпи бумаги на заповед.

" Възраждане " пестят средства със закриване на Комисията по досиетата

Цончо Ганев прикани да не се приравняват разузнавачи с доносници

По законопроекта са постъпили негативни писмени мнения от Министерството на правораздаването, Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Камарата на частните правосъдни реализатори, Националното съдружие на общините и Асоциацията на банките в България.

В мнението на Министерството на правораздаването се показва, че премахването на опциите за определяне на вземания в опростени правосъдни производства в изискванията на общ вътрешен пазар на Европейския съюз може да има негативно влияние върху поддържането и развиването на пространството на независимост, сигурност и правораздаване.

В мнението на Върховния касационен съд се показва, че назначението на необикновен представител на подпомагаща страна в исков развой и на дебитор при връчване на заповед за осъществяване би довело до закъснение и оскъпяване на процеса, като се подчертава върху неприложимостта на наредбата на член 47, алинея 6 Граждански процесуален кодекс за подпомагащата страна, поради характерното й състояние, както и върху признатите през 2019 година промени, с които се обезпечава по-добра отбрана на длъжника в заповедното произвеждане. Отбелязва се, че плануваното изменение в Граждански процесуален кодекс опонира на цялостната идея на заповедното произвеждане, с което е открита привилегията за облекчено събиране на вземанията на банките, държавните институции и общините, както и на вземанията по записите на заповед, менителници и приравнените на тях скъпи бумаги на заповед.
 Депутатите взеха 20 млн.лв. от прокуратурата за Българска академия на науките
Депутатите взеха 20 млн.лв. от прокуратурата за Българска академия на науките

Това стана след спор и процедурни хватки

В мнението на Висшия адвокатски съвет се показва, че предлагането за назначение на необикновен представител на подпомагаща страна би лимитирало достъпа на ищеца до съд. Посочва се, че назначението на необикновен представител на длъжника при връчване на заповед за осъществяване би натоварило длъжника с спомагателни разходи като краен резултат, като се отбелязва, че импортираното предложение е ненужно поради задължението на съда да дава инструкции за предявяване на иск за битие на вземането на кредитора, когато длъжникът не е съответно известен. Акцентира се върху предлагането за унищожаване на опцията за банките да се доставят със заповед за неотложно осъществяване въз основа на документи и извлечения от счетоводните им книги, като се показва, че плануванаъа смяна ще докара до оскъпяване на процеса на кредитиране и събирането на вземанията.
 Костадинов: Управляващите си играят с търпението на хората
Костадинов: Управляващите си играят с търпението на хората

От " Възраждане " готвят нов митинг против зеления документ.

В мнението на Националното съдружие на общините в България се показва, че настоящият режим на вземанията на общините е съгласуван с функционалностите им в публичен интерес и регулирането на публичните връзки.

В мненията на Камарата на частните правосъдни реализатори и Асоциацията на банките в България се показва, че препоръчаните промени няма да защитят дейно правата на длъжниците, само че ще доведат до натоварване на съдилищата и до оскъпяване на производството. За бяха 15, срещу 83,36 се оповестиха въздържал се.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР