Депутатите отхвърлиха Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото

...
Депутатите отхвърлиха Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото
Коментари Харесай

Развитието на спорта: НС отхвърли Националната стратегия за физическата активност и възпитание


Депутатите отхвърлиха Националната тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност (2023-2034) импортирана от Министерския съвет.

“Няма и дума за регулацията на работите на фитнесите, всеки става треньор-минава курс месец-два и става, къде е контролът?”, попита Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според него в тактиката липсва и надзор по отношение на взимането на допинг. “Развитие на капацитета на българските спортисти е записано в тактиката, по какъв начин ще се обезпечи това нещо? Квалифицираните треньори по какъв начин ще ги накарате да работят с деца без да имат почтено заплащане, кой задължава федерацията да провежда изпращането на треньори на образование? Такова нещо липсва и би трябвало да бъде въведено”, безапелационен е Александров.

Димитър Иванов от ГЕРБ-СДС напомни, че на равнище комисия тактиката не е била призната. “Нямаше го министъра в комисията, в този момент и в зала го няма, с цел да чуе дебатите”.

Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта разяснява, че в тактиката са изложени правилата и главните насоки за развиването на младежта и спорта в страната. “Тази тактика не е създадена от един човек, от едно министерство. В рамките на разписването на тактиката е работила експертна група от всички заинтригувани групи. Тази тактика въплъщава европейската визия за развиване на спорта”, безапелационна е Дашева.

Красен Кралев, народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен състезателен министър, разяснява, че в тактиката няма никаква визия за това какъв би трябвало да бъде спорта.

Стратегията включва седем стратегически цели: Създаване на условия за поощряване към физическа интензивност, упражняване на спорт и на спортно-туристически действия на хората от всички обществени и възрастови групи, възстановяване на здравословното положение, качеството на живот, социализация и личностно развиване, развиването на спортния гений на деца, възпитаници и студенти посредством обезпечаване на благоприятни условия за еднакъв достъп до качествена спортна база, квалифицирани експерти, спортуване и изява, се написа в отчета на Министерски съвет.

Останалите цели са ориентирани към елитния спорт, към спорта за високи достижения, към организации във връзка с интернационалните спортни събития и основаването на условия за качествени спортни уреди, тяхната рационализация, поддържане, ръководство и създаване, финансирането на българските спортни федерации и клубове, усъвършенстване на метода на държавната, локалната власт и обществено финансираните спортни организации от държания състезателен календар, както и основаване на оптимални условия за предварителна защита от допинг.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР