Депутатите от Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза

...
Депутатите от Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза
Коментари Харесай

Енергийната комисия прие нов срок на мораториума върху цени...

Депутатите от Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната рецесия оферират на Народното събрание да се смени периода на деяние на наложения мораториум върху цените на тока и парното за семействата. Срокът се променя по този начин - 16 декември 2021 начална дата и последна дата 31 март 2022 година.

" За " новото предложение гласоподаваха 8 депутати, двама бяха срещу и двама членове на комисията се въздържаха.

Решението за мораториум върху цената на тока ще би трябвало на следващия ден да се анулира. Не ви го споделям като наставление, нито като човек с дълъг опит, споделям го като угриженост. Не може Народното събрание да прави неточност върху неточност. Трябваше да понижим 15% на Данък добавена стойност и щяхме да понижим цената на тока за бита. Това съобщи Рамадан Аталай при започване на съвещанието.

На съвещанието депутатите обсъждаха решението за мораториум върху цените на тока, парното и водата. Те ще изяснят някои въпросителни към мораториума, като да вземем за пример в какъв период ще работи той. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС. То беше подкрепено от всички парламентарни групи без Движение за права и свободи.

Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум би трябвало да се анулира. Не съм съгласна за следващ път Народно събрание да извършва волята на представител или шеф на кабинет при взето към този момент решения. Това дали решенията са верни или не, не мисля, че може тя да разяснява. Не е съществувала процедура до в този момент различен с изключение на министър или министър председател да разяснява и да задължава Народното събрание.

Това съобщи от своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя да се насочи предизвестие към екипа на премиера Кирил Петков и особено до Лена Бориславова да не изземват разнообразни функционалности във връзка с законодателния орган на България.

След това депутатите влязоха в спор дали съвещанието на комисията е свикано законно, защото съгласно някои депутати не е спазено двудневното условие за привикване на комисия. Известието е пристигнало два часа преди началото на съвещанието.

" Намираме се в изключителна конюнктура поради това, че от хубавото предложение на ГЕРБ сме позволили неточност, няма неприятно да си признаем. Защото от 1 януари 2021 няма по какъв начин да се вкара мораторум. И дано да е ясно - тази комисия би трябвало да заседава, с цел да променим това решение и да го предложим за гласоподаване. Тази комисия не се занимава цената на електроенергетиката, това е работа на КЕВР, ние единствено желаеме да им помогнем да вземат вярното решение ", съобщи от своя страна Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, който е и някогашен енергиен министър.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР