Депутатите от управляващото мнозинство са внесли в парламента предложение за

...
Депутатите от управляващото мнозинство са внесли в парламента предложение за
Коментари Харесай

Бизнесът е гневен! Маските остават и след 1 април?

Депутатите от ръководещото болшинство са внесли в Народното събрание предложение за промени в Закона за здравето. С тях е планувано маските на закрито и в публичния транспорт да останат и след 1 април. Ще има опция част от ограниченията да бъдат въвеждани на районно равнище. РЗИ-тата ще преценят дали има потребност и от въвеждане на карантина за контактни лица.

Според специалисти отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура още в края на март е рисково. " В България смъртността е една от най-високите и в границите на Омикрон вълната. В този смисъл анулацията на изключителното законодателство има своето съображение. Но наложително е належащо да се означи и подчертае какъв е действителният риск. Рискът е от пораждане на нови разновидности, понижената сезонност на Омикрон, т.е., непрекъснато повтаряне на вълните през годината и готовността при положение на потребност, да се наложат още веднъж ограничения и ограничавания ", изясни Аспарух Илиев пред Нова.

Въпреки отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура обаче огромна част от ограниченията може да останат.  " Тези ограничения да могат да се взимат по предложение на основния държавен здравен контрольор от министъра на опазването на здравето, взаимно с районните управления на районите в България ", изясни зам.-председателят на Здравната комисия в Народното събрание доктор Александър Симидчиев.

Веднага след излизането на новината за завършек на изключителната епидемиологична обстановка последваха и първите реакции. От бизнеса се притесняват, че с тези промени ограниченията в действителност ще останат и ще паднат единствено помощите.  " В момента, в който тези ограничения отпадат, има висок растеж на инфлацията, цените на тока са скочили по пет и затова имаме неодобрение, тъй като за нас остава да не получаваме никаква поддръжка за възобновяване от Коронавирус ", счита Павлин Петров от Асоциацията на заведенията.

Според ресторантьорите мярката 60/40, която остава до юни, към този момент не е задоволителна, поради високата инфлация.

Промените в Закона за здравето ще влязат за разглеждане в Комисия в Народното събрание още във вторник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР