Депутатите от управляващата партия в Унгария Фидес искат да се

...
Депутатите от управляващата партия в Унгария Фидес искат да се
Коментари Харесай

Унгария отново бави Финландия и Швеция за НАТО

Депутатите от ръководещата партия в Унгария " Фидес " желаят да се отсрочи за идната седмица съвещание на Народното събрание, на което би трябвало да се прегледа приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Ако то бъде отсрочено, още веднъж двете страни ще бъфат забавени от Будапеща, която към момента не е споделила " да " на участието им, заяви " Ройтерс ".

Депутат от опозиционната партия, Агнес Вадаи, от лявата Демократична коалиция, във вторник написа във Фейсбук, че е получила писмо от вицепремиера Жолт Семен, което я осведоми, че ръководещата " Фидес " и християндемократите желаят да отсрочат сесията, която би стартира в понеделник.

" Фидес " се оправдава със закъснение на договарянията с Брюксел. Унгария е затънала в спор с Европейската комисия (ЕК) по отношение на отпущането на средства от Европейския съюз (ЕС).

" Парламентарната група ще вземе решение по отношение на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, ", споделиха от пресцентъра на " Фидес ".
 Унгария отсрочи вота за влизане на Швеция и Финландия в НАТО
Унгария отсрочи вота за влизане на Швеция и Финландия в НАТО

Будапеща изпраща парламентарна делегация в двете северни страни

Припомняме, че на 8 март парламентарна делегация от Унгария съобщи, че поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, откакто се срещна с ръководителя на шведския парламент, с цел да изглади " политическите разногласия ", които съществуват сред двете страни съгласно ръководещата в Унгария партия ФИДЕС, предава Асошиейтед Прес.

Някои маджарски депутати показаха подозрения по отношение на това дали да поддържат молбите за участие в НАТО от Швеция и Финландия, цитирайки това, което те назовават " очевидни неистини " от Стокхолм и Хелзинки за положението на демокрацията в Унгария.

Но унгарската делегация уточни, че Народното събрание в Будапеща в последна сметка ще ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

В радио изявление на 24 февруари унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че Унгария ще изпрати парламентарна делегация в Швеция и Финландия , с цел да потърси " уточнения " по повдигнатите въпроси, преди ратификацията да може да стигне до гласоподаване в Народното събрание.
 Швеция се помири, че Финландия евентуално ще я изпревари за НАТО
Швеция се помири, че Финландия евентуално ще я изпревари за НАТО

Според шведския министър председател обаче участието на Стокхолм е единствено въпрос на време

Това не са единствените пречки по пътя на двете страни към Алианса.

Вероятността Финландия да се причисли към НАТО преди Швеция се е нараснала, макар че участието на Швеция е единствено въпрос на време. Това съобщи във вторник шведският министър председател Улф Кристершон.

Стокхолм и Хелзинки публично аплайваха за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година

Двете страни обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която твърди, че те дават леговище на членове на терористични групировки. Страните възобновиха договарянията по процеса за участие в Брюксел предходната седмица.

Анкара ясно съобщи, че има по-големи възражения по отношение на присъединението на Швеция, в сравнение с Финландия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР