Депутатите от социалната комисия попариха надеждите на хората, че ще

...
Депутатите от социалната комисия попариха надеждите на хората, че ще
Коментари Харесай

Мая Манолова: Чувствам се унизена заради работниците, които бяха обнадеждени, че ще си получат парите

Депутатите от обществената комисия попариха очакванията на хората, че ще си получат заработените заплати. Става дума за тези служащи, които поради наглото отношение на техните работодатели или поради банкрут на предприятията, висят без заплати към този момент повече от 1 година. Това сподели в предаването " Лице в лице " омбудсманът Мая Манолова.

" Това са заплати, които те са си ги проработили, пари, които е потвърдено, че им се дължат, само че поради това, че техният шеф действително е банкрутирал, те не могат да си получат парите. В такива случаи има един Фонд, с който страната, или по-точно останалите работодатели, солидарно подсигуряват служащите на фалиращи предприятия, че ще си получат заработеното в границите на 6 заплати. Но тук нормално става дума за една, две или най-вече три заплати, за към 1500 лева, които пари са налични в този Фонд.

В него има 257 млн. събрани преди години , които пари някой някъде си ги стиска и не желае да ги даде на хората, които имат право на това ", сподели Мая Манолова.

По думите й общественият министър и неговото министерство са предложили окончателния вид на текстовете, с които отрязват вечно служащите с неплатени заплати.

" Защото те оферират парите да се изплащат единствено на тези, които имат 12-месечен период от преустановяване на трудовото правно отношение до започване на производството по неплатежоспособност от съда.

Главна ревизия по труда в това време по предложение на същия този обществен министър би трябвало да стартира работа по тези молби от 1 юли.

Става дума за едни обикновени молби, които би трябвало да се подадат в съда и не става дума за привършване на производството по неплатежоспособност, а просто за започване.

Тоест, те би трябвало да пренесат данните от проверките, които така и така вършат сега, това им е работата на ГИТ, данните от проверките на един шеф би трябвало да ги пренесат в една молба до съда и аз настоявам, че за това не са им нужни повече пари или фрагменти ", добави омбудсманът.

Според нея всичко това е сглобка за хората да не си получат парите от Фонда за гарантиране на вземания:

" Защото, до момента в който стартира да работи инспекцията от 1 юли, 12-месечният период, който те оферират за служащите, ще е изминал и нито един от тези, които сега имат да вземат пари, няма да може да се включи в това искане.

Това е грубо и аз се усещам извънредно унизена и поради себе си и още повече поради служащите, които бяха обнадеждени от същите тези депутати, че ще си получат парите ".

Тези промени в закона съм ги внесла от април, добави Манолова.

" Те ги обсъждаха първо в специфична парламентарна комисия, след това ги внесоха, след това в обществена комисия, с цел да стигнем до приемането на текстове, които споделят – нито един служащ, който сега има да взема пари от неточен, банкрутирал шеф, няма да ги получи от Фонда за гарантиране на вземанията.

Този Фонд е за това. Това ме разплака в Народното събрание, не става дума за нищо грандиозно , тъй като жалбите, които са подадени до мен част от тях са групови, и всички са малко над 4000 души, които имат да получават заплати. Да предположим, че не всички са писали до омбудсмана.

По данни на Инспекцията на труда неплатените заплати са до 30 млн. лева , т.е. има събрани 257 млн., които са във Фонда, и хората се надяваха, че ще стигнат до тях. Става дума най-много за 30 млн. на хора, които са си изработили парите и които имат право съгласно европейското законодателство, тъй като българският закон транспонира европейска инструкция ", сподели Мая Манолова.

Тя добави, че Европа е солидарна и Европа споделя – когато един служащ е работил почтено, дължи му се заплата, само че неговият шеф е банкрутирал, тогава го компенсират останалите работодатели от взаимен фонд.

" Създаден е този фонд преди години, само че защото от него пари не се харчат действително – приблизително изплатените пари са под 1 млн. лева, от 5 години вноски в този фонд не се събират.

И в този момент, когато трябваше да се направи законодателство, което да даде достъп на хората до Фонда, финалното гласоподаване по предложение на министъра на труда и обществената политика в обществената комисия беше нито един служащ да не получи нито стотинка от фонда.

Обясняват го с сходни причини, че ГИТ нямала задоволително потенциал да пусне едни молби до съда , с цел да стартира процедура по неплатежоспособност. Работниците нямат право да го създадат и никой различен държавен орган няма ангажимент да го направи – това е голямата нелепост в този закон, че служащите зависят от обстоятелството дали ще се открие произвеждане по неплатежоспособност против техния шеф , само че като никой не подава молба, естествено, че такова произвеждане няма да се открие ", добави Мая Манолова.

--> Тя сподели, че е предложила омбудсманът да е институцията, която ще прави тази работа и не е желала спомагателни пари или хора, тъй като не са нужни, и не става дума за някаква комплицирана активност.

" Социалният министър, вместо да застане зад служащите , застана зад служителите в ГИТ и депутатите по негово предложение одобриха този текст.

За да стигнем до това гласоподаване, съм провела десетки диалози ", разясни омбудсманът.

Тя добави, че е решила да стартира изначало – написала е писма до ръководителите на парламентарни групи, Нинова е споделила, че ще поддържа предложенията.

Разговаряла и с Хасан Адемов, който е подготвен да прегласува тези текстове преди да влязат в пленарна зала.

" Остават водачите на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ, водачът на ПГ на патриотите и водачът на ПГ на Воля да застанат зад служащите.

Освен, в случай че тези пари не са изчезнали .

Тези които ръководят фонда от самото начало изясняват, че това е най-добре управляваният фонд, само че това не е капиталов фонд.

Това е фонд, който би трябвало да плащана на служащите и откакто не заплаща, защо ръководство приказваме, възмути се Мая Манолова.

Тук сълзите нищо не вземат решение. Тези, които вземат решенията, би трябвало да чуят причини, просто не ги интересува.

Става дума за шивачките в Дупница, във Ветрен, за тези в комерсиалната верига, за един мобилен оператор, за служащи в Смолян, в Ямбол, в Русе, само че не са толкоз доста и парите ги има ", добави Манолова.

Това не е благодеяние, това не е разкош, това е хлябът на децата им, това е трапезата по Коледа или по Гергьовден, когато съумеят да си ги вземат, разяснява омбудсманът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР