Депутатите oт различните парламентарни групи изразиха своите позиции във връзка

...
Депутатите oт различните парламентарни групи изразиха своите позиции във връзка
Коментари Харесай

Протестът на „Възраждане“ предизвика парламентарни реакции

Депутатите oт другите парламентарни групи показаха своите позиции по отношение на провеждащия се пред постройката на Народното събрание митинг, проведен от сътрудниците им от партия „ Възраждане “ против въвеждане на зеления документ.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов увери в коридорите на Народното събрание, че позицията на ГЕРБ постоянно е била поредна – зеленият документ е артикул на обединената научна общественост в грижата за здравето на хората.

„ ГЕРБ поддържа зеления документ, защото той подсигурява сигурността на всеки български жител “, безапелационен бе проф. Костадинов.

За митинга, който се организира пред Народното събрание против зеления документ, Ангелов сподели, че постоянно, когато има събиране на доста хора на едно място рисковете се усилват. Тогава, когато ни води разсъдъкът и тогава, когато стъпваме на науката и достиженията, постоянно реализираме по-добри резултати, акцентира Ангелов.

Той сподели в умозаключение, че всеки един български жител би трябвало да бъде чут и да се пазят демократичните правила.

„ Зеленият документ е едно доказателство, че хората са имунизирани и всички, които поддържат имунизацията, би трябвало да поддържат и зеления документ “, съобщи от своя страна депутатът от „ Продължаваме промяната “ Искрен Митев.

Относно митинга той съобщи:

„ Продължаваме промяната “ се роди с митингите, тъй че ние поддържаме правото на хората да стачкуват, само че различен е въпросът дали в този момент е най-хубавият миг, когато върлува „ Омикрон “ – един от най-заразните варианти на коронавирус, да се пътува дълги часове в рейсове и да се вика на студения площад “.

„ Както считаме всички от „ Продължаваме промяната “ целта е здравето на хората. Ако би трябвало да изтърпим някой да стачкува против нас за това да запазим живота на хората, мисля че би трябвало да го създадем най-отговорно “, безапелационен бе депутатът от „ Продължаваме промяната “.

Той изясни, че е имунизиран и е " за " зеления документ.

„ Това е мярка, която подтиква хората да се имунизират и както сподели Кирил при избран брой имунизации в България, зеленият документ ще отпадне. Никой не желае да затваряме бизнеси или да няма достъп до избрани места. Ако един човек повече се имунизира поради това да има зелен документ, коства ли си съгласно вас “, обърна се към публицистите той.

Искрен Митев съобщи още, че Политическа партия не се опасяват от обстановка, при която хората могат да нахлуят в Народното събрание.

„ То е тяхно, Народното събрание е за хората, тъй че те са свободни да влязат. Мен персонално не ме е боязън. Какво иска ми се случи. Тук съм, с цел да си правя работата “, акцентира депутатът от „ Продължаваме промяната “.

От Има Такъв Народ не поддържат митинга и няма да се включат в него. Станислав Балабанов изясни, че всеки български жител има демократичното право да стачкува. „ Нашата позиция за зеления документ е ясна, декларирана от трибуната на Народно събрание, а митингът е на съответна политическа групировка, който има предпочитание, да се включва “, сподели той. По думите му - няма мотив за навлизане в Народното събрание. Всеки един митинг би трябвало да протича спокойно, сподели още Балабанов.

Андрей Чорбанов, който е срещу зеления документ, уточни, че " диалогът за митинга е политически ". А по отношение на зеления документ – „ Това, което се случва сега и по света, удостоверява позицията ми - Франция през вчерашния ден има 350 000 положителни “, сподели той. Има Такъв Народ не може да се включи в митинга, защото имаме присъединяване в ръководството, ние сме предан член на обединението, имаме позиция, само че не значи, че би трябвало да свалим държавното управление и да компрометираме ръководството. Ние имаме министри в кабинета - и протестирайки против себе си, не би било разумно, заключи проф. Чорбанов.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия бе безапелационен: Един подобен митинг по тематика здравето на българските жители е нездравословен и за здравето и за ограниченията - носене на маски, имунизация, отдалеченост. " Не съм сигурен, че митингът работи в полза на акцията, която се води кое ще ги защищити от заболяването ", уточни той.

„ Като човек, който загуби няколко индивида от най-близките си в тази пандемия и като виновен жител желая да кажа на хората, че е доста значимо да се пазим и да не разрешаваме този ужасяващ вирус да лишава хората към нас, тъй като тези, които си отиват, те се успокояват може би, само че останалите, околните им би трябвало да живеем в един пъкъл след тяхната загуба. В тази връзка за мен е доста значимо да се взимат ограничения, които в действителност да органичават разпространяването на тази болест и да минимизират риска, изключително леталния излаз от болестта. Зеленият документ не е здравно средство, само че е инструмент, с който в действителност да се лимитира разпространяването и да се понижава този риск “, съобщи Стоян Михалев от „ демократична България “.

На въпрос допустимо ли е да се стигне до затваряне на страната поради нарасналата заболеваемост, той уточни:

„ Разбира се, че би трябвало да се обърнем към хората, които наблюдават медицинските и статистическите данни и математически могат да дефинират при кои цифри е належащо да се случи такова ограничаване на напредването, в случай че се наложи. Към момента това не е видно обстановката да е такава “.

„ Човешкият живот е на първо място и би трябвало да го пазим. Това е съществена полезност. Аз още се сюрпризирам, че в България не се схваща, че човешкият живот е най-главната полезност и би трябвало да го ценим и пазим “, безапелационен бе Михалев.

Той разяснява и митинга на „ Възраждане “ пред Народното събрание.

„ Разбра се, че огромна част от депутатите на „ Възраждане “ са имунизирани. Не единствено себе си са ваксинирали, а и своите фамилии и близки, т.е. те са взели верните ограничения. Това, което обаче е безусловно недопустимо, е когато те пазят себе си, да излизат обществено и да споделят, че това не оказва помощ, че имунизацията не работи, не е същинска ваксина, а е нещо друго, което не прави работа и не избавя човешки животи. Вероятно има хора, които са им повярвали, те не са се ваксинирали и са лишили от отбрана себе си или околните си. Това е безусловно недопустимо и няма по какъв начин такова нещо да бъде подкрепено “, изрази възмущението си депутатът от Демократична България.

„ Да, митинги може да има всевъзможни. Ние сме демократична страна, аз персонално съм взел участие на доста митинги през последните 30 години. Да, жителите би трябвало да се борят за правата си. Но в тази ситуация става въпрос за нещо доста друго. Трябва да опазим човешкия живот “, безапелационен бе Михалев.

По думите му това е политически митинг.

По отношение отлагането на въвеждането на зеления документ като пропуск за постройките на Народното събрание, той съобщи:

„ Знаете, че това не е елементарно да се случи по този начин еднократно. Още повече, че се търсеха разнообразни разновидности по какъв начин да бъде въведен. Аз персонално още преди финала на резултата на изборите бях споделил, че зеленият документ би трябвало да важи и в Народното събрание. Това е мярка, която би трябвало да важи и за депутатите, тъй като ние не сме нещо по-различно, ние сме жители като всички други. Правилата би трябвало да важат и за нас. Още повече вие виждате всеки ден 240 индивида се събират в едно помещение. Знаем от медицинските обстоятелства, че съответно този вид на вируса се популяризира ужасно бързо, доста малко време е належащо, с цел да се популяризира в цялата зала. Аз персонално съм с бустарна доза, усещам се предпазен и все пак считам, че трябват да се съблюдават ограниченията, без значение, че съм тройно предпазен “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР