Депутатите от Продължаваме промяната, ДБ, Има такъв народ и Възраждане

...
Депутатите от Продължаваме промяната, ДБ, Има такъв народ и Възраждане
Коментари Харесай

Провалиха с процедурни хватки обсъждането на отмяната за задължителното машинно гласуване

Депутатите от " Продължаваме промяната ", Демократична България, " ИТН " и " Възраждане " провалиха с процедурни хватки евентуално последната опция Народното събрание да разиска анулацията на наложителното машинно гласоподаване и връщане на избора дали да се гласоподава с машини или с бюлетини.

Четирите парламентарни групи отхвърлиха да удължат работното време на днешното пленарно съвещание и да преглеждат точката в дневния ред за промени в Изборния кодекс. След като близо два месеца предложенията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина не се вкарват за разглеждане в Комисията по конституционни и правни въпроси по едноличното решение на ръководителя от Политическа партия Милен Матеев, се наложи опозицията да внесе въпросните промени непосредствено в зала.

Според правилника на Народното събрание всяка първа сряда на месеца се преглеждат законопроекти, импортирани от опозицията. За тази сряда предлагането на ГЕРБ беше да се прегледат двата плана за промени в Изборния кодекс. Вместо това да се случи обаче, депутатите от сутринта влязоха в измислени кавги, а съвсем целият работен ден мина в четене на отчети за активността на омбудсмана на Република България. В края на съвещанието от Българска социалистическа партия и ГЕРБ предложиха удължение до гласоподаване на препоръчаните от опозицията законопроекти. С общо 118 гласа " срещу " и " въздържал се " обаче депутатите на Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и " Възраждане " отхвърлиха концепцията за удължение на работното време.

Така законопроектите за промени в Изборния кодекс няма да се преглеждат в пленарна зала. Или най-малко не до началото на месец август, когато в първата сряда опозицията още веднъж ще може да ги внесе. Дотогава обаче или Народното събрание ще бъде разхлабен от президента поради неспособност да се избере ново държавно управление, или ще излезе в отпуск.

Другият вид предложенията да стигнат до зала е да минат първо през комисия, което явно преднамерено не се позволява от хората на " Продължаваме промяната ". Така с процедурни хватки в действителност се лишава правото на българите да избират по какъв начин да гласоподават.

Миналия четвъртък членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесоха в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български жители против наложителния машинен избор.

Представители на комитета разговаряха с Десислава Атанасова и Цвета Караянчева от ГЕРБ, с ръководителя на ПГ на “Има подобен народ” Тошко Йорданов, както и с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа КАрадайъ.

От инициативния комитет потърсиха за среща представители на “Продължаваме промяната”, само че от партията на Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха. Депутатите на “Демократична България” също отхвърлиха разговор. При опита на Инициативния комитет да се срещне с Българска социалистическа партия, в стаята на социалистите нямаше нито един народен представител.

От комитета оповестиха, че в случай че не се гласоподават измененията в Изборния кодекс, те ще преминат към събиране на подписка за образуване на народен референдум.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР