Депутатите от Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС

...
Депутатите от Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС
Коментари Харесай

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС форсират отпадане на дерогацията за руски нефт

Депутатите от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи форсират отпадането на дерогацията за прилагане на съветски нефт. Трите партии утвърдиха ремонти на първо четене в икономическата комисия, с които България се отхвърля от дерогацията, която употребява от глобите на Европейския съюз против вноса на съветски петрол. Представители на трите партии са и вносители на законопроекта.

Видимото болшинство за измененията значи, че до края на месеца или началото на идващия отпадането на дерогацията може да бъде призната. Тя ще отпадне дефинитивно месец след обнародването на измененията. Това значи, че от ноември е евентуално „ Лукойл Нефтохим “ да бъде принудена да употребява единствено неруски нефт. Депутатите въпреки всичко оставят опция срокът да бъде продължен по преценка на Министерски съвет.

Промяната е част от ограниченията на новите ръководещи в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ и с поддръжка от Движение за права и свободи за повече надзор над рафинерията в Бургас и пристанище „ Росенец “. В този ред на мисли към този момент бе преустановен концесионния контракт на „ Лукойл Нефтохим “ за пристанището.

По принцип дерогацията от възбраната за импорт на съветски петрол важи до края на 2024 година и бе позволена от Европейската комисия на България в края на кабинета „ Петков “.

За отпадане на дерогацията се заприказва още през юли. Тази анулация обаче беше сложена на пауза от „ Продължаваме промяната “, защото съгласно финансовия министър Асен Василев трябваше да бъде изработен разбор на резултата от нея.

В претекстовете към законопроекта, импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски още преди лятната почивка на депутатите, се показва, че страната би трябвало да ускори контрола върху активността на бургаската рафинерия, а за образец са дадени Германия и Италия, които прекратиха вноса.

„ Против “ концепцията предстоящо се оповестиха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

Законопроектът планува още страната да може да назначи собствен „ необикновен търговски шеф “ в рафинерията. Това ще става в няколко хипотези – в случай че е застрашена националната сигурност, доставката на сериозни запаси, монополно състояние или се нарушават интернационалните наказания или наказания на Европейски Съюз.

Особеният търговски представител ще се назначава от Народното събрание по предложение на държавното управление и ще се регистрира пред депутатите. Пред икономическата комисия той ще показва проект за деяние, който ще бъде и част от мениджърския му контракт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР