Депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ

...
Депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ
Коментари Харесай

Опозицията отново предизвика скандал в парламента дали изслушване да е закрито или не

Депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ ИТН (ИТН) и „ Възраждане “ останаха недоволни, че чуването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов в Народното събрание се организира на закрити порти. Темата е доставката и цената на природния газ.

Основанието за закрито съвещание е, че в границите на чуването ще се разискват документи, които съставляват класифицирана информация, изясни краткотрайно изпълняващият длъжността ръководител на Народното събрание Мирослав Иванов.

В началото на съвещанието Иванов заяви, че по отношение на сегашното чуване в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили отчети по тематиката. Съгласно правилника на Народното събрание, в тези случаи съвещанието се закрива, без това да се разисква и гласоподава.

Повече от час депутатите спориха дали чуването да бъде при закрити врата. От ГЕРБ-СДС възразиха против това с аргумента, че българските жители би трябвало да знаят какво се случва с доставките и с цената на природния газ.

От "БСП за България " и "Продължаваме Промяната " молиха да се съблюдава правилникът на Народното събрание и да се премине към закрито съвещание.

След това ГЕРБ-СДС разгласи, че повече няма да обезпечава кворум и да участва в пленарната зала до вероятно гласоподаване на проектокабинета "Василев ". Това сподели на брифинг в Народното събрание ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова . Според нея поради закритото съвещание хората ще останат в незнание какво ги чака.

„ Няма никакъв смисъл нашата парламентарна група да стои в зала, да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно заседание ", сподели Атанасова.

Тя обаче добави, че всички 59 депутати на ГЕРБ-СДС ще бъдат в пленарната зала, в случай че се стигне до гласоподаване на проектокабинета "Василев " и ще гласоподават "против ".

Атанасова упрекна ръководещите в „ двоен критерий “ на което беше изслушана външният министър в оставка Теодора Генчовска по тематиката за политиката на България по отношение на Северна Македония.

Генчовска беше излъчена от "Има подобен народ ". Енергийният министър Николов също е от Има Такъв Народ, до момента в който министър председателят в оставка Петков е от "Продължаваме смяната ".

Мирослав Иванов сподели, че изрично няма двоен стандарт и напомни, че повода съвещанието на Генчовска да бъде намерено е, тъй като не е била постъпила никаква информация, че на него ще се разисква поверителна информация.

„ Преди две седмици, когато изслушвахме министър Генчовска, тя не сподели, че предмет на чуването ще бъде информация, която е класифицирана. Отделно от това никакви документи не бяха постъпили в Народното събрание “, сподели той.

Иванов сподели, че на днешното съвещание и министър Николов, и министър председателят са декларирали, че в техните отговори ще се съдържа информация, която е част от секретни документи.

Решението на тогавашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев изслушванието на Генчовска да се организира на открити порти стана мотив опозицията да изиска свалянето му от поста. Той беше отхвърлен на ГЕРБ, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР