Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред приеха

...
Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред приеха
Коментари Харесай

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка

Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред одобриха законопроектите за противопоставяне на корупцията, касаещ промяната и измененията в КПКОНПИ. Ресорната комисия прегледа както законопроекта на съпредседателите на " Продължаваме промяната " - Кирил Петков и Асен Василев, по този начин и на Министерски съвет, направен от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Народните представители одобриха със 17 гласа " за ", без срещу и двама въздържали се законопроекта, импортиран от Политическа партия. Законотворците одобриха със същия резултат законопроекта за промени в КПКОНПИ на Министерски съвет.

По време на дебатите по двата законопроекта, юрист Петър Петров от " Възраждане " съобщи, че в случай че няма ефикасна битка с корупцията, казусът се корени някъде другаде, а точно порочните обвинявания, които се повдигат от прокуратурата и не могат да бъдат предпазени в съда.

За Петров основните проблеми са два - порочните проблеми на държавното обвиняване и като спомагателен проблем е работата на някои правосъдни органи.

Съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков се съгласи с казаното от депутата от " Възраждане ". Той добави, че проблемите са и на двете места, а работата и на прокуратурата, и на правосъдните органи е последна незадоволителна.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ настоя депутатите да имат оценка на предходните закони преди да трансформират сегашните. Сега се виждат едни законопроекти, в които има едно нещо, което е общо - разделят се разнообразни функционалности от комисиите, уточни Карадайъ, който настоя да има устойчиво законодателство, което да работи не един мандат, а едно потомство.

Маноил Манев съобщи, че ГЕРБ ще поддържат и двата законопроекта, които са обект на разглеждане в комисията, само че това не значи, че няма да питат и да разясняват за нещата, които са написани сред първо и второ четене. Той не се тормози от никакви промени в Антикорупционната комисия. Каквито и промени да настъпят, КПКОНПИ би трябвало да проработи същински, а освен да се развява знамето на проверяващите функционалности и СРС-тата, а да проработи по този начин, че хората да усетят, че има смяна в корупционната среда, надява се Манев.

Той се надява работата на Комисията да бъде против хора, които правят корупционни закононарушения и нарушавания, а не да бъде сбъдната фантазия на някои политици да имат още една бухалка за кавга със своя политически конкурент.

Законопроектът, препоръчан от " Продължаваме промяната ", планува структурна и организационна промяна в системата за противопоставяне на корупцията, като се разделя активността по противопоставяне на корупцията и определяне на спор на ползи от активността по лишаване на нелегално добито имущество.

Със законопроекта се основава независима Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) като групов орган, състоящ се от ръководител и четирима членове, избирани от Народното събрание, а настоящата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ).

Със законопроекта се основават се повече гаранции за честността на членовете на Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК). Законопроектът планува действителна и ефикасна аргументация и инспекция на техните професионални и нравствени качества, както и повишени критерии за част от членове на комисията, свързани с професионалния им стаж (10 години за ръководител, 7 за заместник-председател и 5 за членове).

Служебният правосъден министър Крум Зарков показа концепцията на Министерски съвет по какъв начин би трябвало да наподобява законопроекта за КПКОНПИ. Със законопроекта би трябвало да се сътвори проверяващ орган, който да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта и се плануват гаранции, че този орган да не бъде използван нито като бухалка, нито като чадър, изясни той.

Основната концепция на служебния кабинет, която обаче би трябвало да получи парламентарна поддръжка - Комисията да се занимава главно с корупцията по високите етажи на властта, а не толкоз с лишаване на имущество, което е главната активност все още. За да има действителна обективност в Антикорупционната комисия, правосъдното ведомство предлага членовете й да се излъчват от няколко самостоятелни един от различен органи - от Народното събрание, от президента Румен Радев, както и от висшите съдилища в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР