Депутатите от комисията по правни въпроси в Партийния дом приеха

...
Депутатите от комисията по правни въпроси в Партийния дом приеха
Коментари Харесай

Подаващите сигнали за корупция няма да се считат за доносници


Депутатите от комисията по правни въпроси в Партийния дом одобриха на второ гласоподаване законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Вносители са депутатите от ПП/ДБ Десислава Атанасова и Петър Кьосев.

Народните представители поспориха и дали Европейската комисия ни спуска наставления, които българският парламент да одобри. Освен това законотворците организираха и лек спор дали лицата, които подават сигнали за корупция или обществено оповестяват информация за нарушавания, ще бъдат доносници на информация. В последна сметка депутатите взеха решение, че такива лица няма да бъдат доносници, а ще бъдат защитавани от закона.

Анонимни сигнали за корупция и за нарушавания няма да бъдат обсъждани.
 Депутатите в спор бухалка ли ще е
Депутатите в спор бухалка ли ще е " донос-бонус "

В последна сметка законопроектът бе признат на първо четене

Със законопроекта се уточниха обсегът и задачата на закона, като към приложното му поле се включват и сигнали за нарушавания на съответните ограничения по отношение на финансовите ползи на Съюза. Предвижда се правата и отговорностите за служащите, чиновниците и работодателите по закона да не обиден правото им да се съветват с представителни или синдикални организации, както и правото им да подписват групови трудови контракти.

В осъществяване условията на директивата се лимитира опцията за потреблението на общ вътрешен канал за докладване на сигнали , като тази опция за шерване на запаси и използването на общ канал за подаване на вътрешни сигнали се дава единствено на сдружения с сбор служащи или чиновници от 50 до 249 лица, а на сдруженията с повече 250 служащи или чиновници се вменява задължението да основават свои лични вътрешни канали. Със законодателната самодейност се вкарва също опцията за документиране на диалозите посредством записването им , когато сигналът се подава устно, и се дава правото на сигнализиращите лица да избират метода и каналите за докладване на сигнала.
 Сглобката е извънредно постоянна, само че ГЕРБ с поредна контра на Политическа партия
Сглобката е извънредно постоянна, само че ГЕРБ с поредна контра на Политическа партия

Заради " донос - бонус " и ДДС-то за хотелите и ресторантьорите

Предлага се предоставяната от закона отбрана да включва с изключение на служащи и независимо заети лица, по този начин и платените и неплатените доброволци и стажанти. С измененията се уголемява приложното поле на закона, като възбраната за използването му се лимитира само до поверителността на диалозите и кореспонденцията сред юристи и техните клиенти.

С плана на закон се планува унищожаване на ограничаването за формиране на произвеждане, когато от нарушаването са минали повече от две години. Урежда се задължението за изпращане на удостоверение за получения сигнала до сигнализиращото лице в 7-дневен период от приемането му и се регламентира своевременното предаване на информацията до съответните способени институции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР