Депутатите от Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-то

...
Депутатите от Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-то
Коментари Харесай

Депутатите в комисия закриха специализираното правосъдие

Депутатите от Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-то Народно заседание поддържаха и на второ четене закриването на Специализирания углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. Разпоредбата от измененията в Закона за правосъдната власт беше утвърдена с 12 гласа " за " и 5 " срещу " в комисията.
 Гешев се скара с Иванов и напусна комисията, която гледа закриването на спецсъда
Гешев се скара с Иванов и напусна комисията, която гледа закриването на спецсъда

Призна за слаби резултати в битката с корупцията

Депутатите разискват текстовете в преходните и заключителните разпореждания, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на профилираното наказателно правораздаване и изискванията и реда за тяхното преназначаване. С наредбите се дефинират пълномощията на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от " Продължаваме Промяната " планува съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да одобри решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, като " в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативния профилиран углавен съд ".

Срещу квотния принцип възразиха от обединението ГЕРБ/СДС и от " Възраждане " . Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите против волята на магистратите, не можете наложително да ги заселвате из страната на правилото една трета, една четвърта, една пета - квоти, които сте планували в предлагането си, сподели Дани Каназирева. По думите й това ще блокира всички каузи. Ако приемете този текст, няма да има магистрат, който да не апелира , предизвести тя.

Депутатът от " Демократична България " Атанас Славов предложи систематизирано предложение сред първичното на Министерския съвет и това на " Продължаваме Промяната ". Той уточни, че намира квотното систематизиране за целесъобразно, само че предложи да се добави като аршин и натовареността на съда . Няма да има блокиране на каузи, съобщи Славов.

Преди това правната комисия одобри след освобождение от длъжността " административен началник " и " заместител на административен началник ", лицата, по тяхно искане, да се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор и следовател или да остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, на който са били административен началник или надлежно заместител на административен началник.
 Спецсъда: С измененията в Закона за правосъдната власт се цели разпра със съдиите
Спецсъда: С измененията в Закона за правосъдната власт се цели разпра със съдиите

Според спецсъдиите предлаганите разпореждания за преназначаване са дискриминационни

Припомняме, че предходното закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, защото Народното събрание беше разхлабен за следващите предварителни избори предходната година. Още тогава от прокуратурата се опълчиха на този законопроект, защото и следствията, които текат сега.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР