Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за изработване на механизъм за

...
Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за изработване на механизъм за
Коментари Харесай

Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за изработване на механизъм за намаляване на цените на горивата

Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за разработване на механизъм за понижаване на цените на горивата. Партията упорства още енергийните обезщетения за бизнеса да продължат и през идната година, а битовите консуматори да излязат на свободия пазар чак от 2026 година Предложенията ще се обсъдят първо в комисията по енергетика.
 
Едно от предложенията на ГЕРБ - за всеки зареден литър гориво един лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а по-късно сумата да бъде разпределяна към бензиностанциите, които да понижат крайните цени за потребителите.

" Цената на уралския петрол преди година и половина и в този момент е една и съща, тогава обаче бензинът и дизелът костваха 2,30 (лв.), а в този момент костват 3,50 ", разяснява преди дни един от вносителите на предлагането Делян Добрев.
 
Според служебният министър на стопанската система Никола Стоянов, който ще бъде изслушан от депутатите, само че пред икономическата комисия на Народното събрание, концепцията е неработеща, тъй като ще носи доходи към европейския, а не към националния бюджет.
 
Пред БНР министър Стоянов разгласи, че държавното управление ще внесе в Народното събрание пакет от свои законодателни оферти, които да доведат до поевтиняване на горивата, " или през обезщетения, които са по-големи, или самите цени да стартирана да спадат по този начин, че и популацията, и компаниите ще могат да разчитат на по-ниски цени на горивата в идващите месеци ".
 
Другите две оферти на ГЕРБ, които комисията по енергетика ще прегледа, са отлагането на либерализацията на пазара на ток за битовите консуматори до началото на 2026 година, дефиниране на енергийната беднотия и правенето на критерии за енергийно небогати, както и създаването и въвеждането на тръжна процедура за дълготрайна 10-годишна доставка на неруски природен газ, която Министерски съвет да предложи до 30 ноември тази година.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР