Депутатите от ГЕРБ в бюджетната комисия в парламента изпълниха безропотно

Депутатите от ГЕРБ в бюджетната комисия в парламента изпълниха безропотно ...

ГЕРБ гласува за 9% ДДС за ресторантите в отсъствието на Владислав Горанов и Менда Стоянова.


Депутатите от ГЕРБ в бюджетната комисия в парламента изпълниха безропотно разпореждането на лидера си Бойко Борисов да подкрепят искането на лобито на ресторантьорите за 9% ДДС за бранша.

"За" предложението за намаляване на данъка, внесено от Красимир Ципов, гласуваха 13 депутати.

Това стана при демонстративното отсъствие от заседанието на финансовия министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, които са твърдо против мярката, определена от много анализатори като лобизъм. По-рано Горанов прати на депутатите силно критично становище, според което свалянето на данъка ще разбърка данъчната система, ще лиши бюджета от огромни приходи и няма да постигне целите си.

Многократно през годините Горанов е заявявал, че докато е финансов министър, ДДС няма да се намалява или диференцира. Той все още не е коментирал дали смята да подава оставка, ако ГЕРБ одобри мярката и на второ четене.

Междувременно, дебатите по внесените 6 законопроекта за сваляне на ДДС за различни стоки и услуги доведоха до абсурдни реторични похвати, с които ГЕРБ, ДПС и патриотите се опитаха да обяснят защо са "за" по-нисък ДДС за заведенията, но не и за храните и лекарствата, както настоява БСП.

Източник: mediapool.bg