Депутатите от ГЕРБ/СДС прочетоха в парламента декларация към Светия Синод

...
Депутатите от ГЕРБ/СДС прочетоха в парламента декларация към Светия Синод
Коментари Харесай

Депутатите от ГЕРБ с декларация към Светия Синод

Депутатите от ГЕРБ/СДС прочетоха в Народното събрание декларация към Светия Синод на Българската православна черква. В нея те се афишират против визитата на съветския Волоколамски митрополит Антоний, ръководител на външния отдел на Московската патриаршия. В същото време питат дали не е пристигнало време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната черква на Украйна, заяви БГНЕС.

Народните избраници приканиха висшия клир да не позволява потреблението на църквата като политически инструмент. 

Те акцентират, че на формалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия визитата на митрополит Антоний е несъмнено като „ работно “, а не празнично.

„ Присъствието на 6 декември на службата в съветското подворие на съветския и беларуския посланици и на български обществени персони, ангажирани със съдружие „ Русофили “, затвърдиха това съмнение и опасението, че съществува заплаха Църквата да бъде употребена като политически инструмент ”, пишат депутатите визирайки водача на АБВ Румен Петков.

На Литургията тогава участва и съветският дипломат Елеонора Митрофанова, което провокира митинг пред постройката на храма.

От ГЕРБ осъждат линията на Русия да трансформира Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Те осъждат и нападателната съветска политика против православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. В декларацията се поддържа автокефалията на Православната черква на Украйна.

Припомняме, при визитата си в Турция водачът на партията Бойко Борисов подари скиптър на вселенския патриарх Вартоломей в символ на признателност, че е дал автокефалност на Украинската православна черква.

Припомняме също, че съгласно член 13, алинея 2 на българската Конституция: „ религиозните институции са отделени от страната ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР