Депутатите от Европейския парламент одобриха на пленарна сесия в Страсбург

...
Депутатите от Европейския парламент одобриха на пленарна сесия в Страсбург
Коментари Харесай

Нова система ще показва кой точно влиза и излиза от шенгенските страни

Депутатите от Европейския парламент утвърдиха на пленарна сесия в Страсбург проектодиректива за влизането в деяние в Европейски Съюз на нова система за надзор при пресичането на границите, оповестяват международните организации.

Става дума за т.нар Entry/Exit система, предопределена за надзор на влизането в Шенгенската зона за 90 и 180 дни и излизането на лица от трети страни.

Предлаганата система ще бъде автоматизирана. С нейна помощ граничните служби ще ревизират данните в биометричните паспорти на лицата, идващи с безвизов режим с Европейски Съюз, по този начин и от страни, в които приемането на виза е наложително.

В микросхема в паспорта ще бъдат въведени фотография на притежателя и пръстовите му отпечатъци. Автоматичната система ще сверява направената от нея фотография на лицето с електронната снимка в паспорта. Така ще се подсигурява надзор върху незаконната миграция. При излизане системата ще пресмята какъв брой време е прекарало лицето в Европейски Съюз и дали не е надвишило позволения по визата му период.

Системата ще бъде централизирана и ще бъде обвързвана с единната система за визови данни на Европейски Съюз и с електронните бази данни на Европол.

В случай на отвод за влизане в Шенгенската зона в паспорта на лицето ще бъде правена специфична отметка – кръст с неизличаващо се мастило върху печата на визата. Освен това на страницата в паспорта ще се прибавя и специфичен буквен код, обозначаващ повода за отвод.

Данните за лица, които не са нарушавали разпоредбите, ще се пазят 3 години, а за нарушителите – пет.

Авторът на отчета Агустин Диас де Мара Гарсия сподели, че атентаторът на коледния базар в Берлин е съумял цели 15 пъти да минава границите на Европейски Съюз с подправени документи и под подправено име.

Ако системата бъде утвърдена от Европейската комисия, тя ще влезе в действие от 2020 година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР