Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което

...
Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което
Коментари Харесай

Скандал в Брюксел! Евродепутати подслушвани с шпионски софтуер, сред тях и Йончева

Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си злотворен програмен продукт, което провокира паника за поверителната работа на Европейски Съюз в региона на защитата, написа европейската редакция на Politico, представена от ИА Фокус.

Двама членове и един чиновник на подкомисията по сигурност и защита на Европейския парламент са станали обект на офанзива от шпионски програмен продукт в разширяващ се случай на пробив в сигурността на работата на институцията на Европейски Съюз.

Френският демократичен член на Европейския парламент Натали Лоазо, която ръководи подкомисията по защита, е била обект на офанзива от шпионски програмен продукт от израелски вид Pegasus, е удостоверила тя пред европейската медия. Българският народен представител Елена Йончева, член на подкомисията, също е разкрила следи от шпионски програмен продукт на телефона си по време на инспекция на ИТ сигурността тази седмица, е съобщила тя.

Трето длъжностно лице, чиновник на комисията, също е било обект на посягане.

Новите разкрития демонстрират, че рецесията към хакването на телефоните на Европейския парламент се уголемява, откакто в сряда Politico заяви, че институцията е помолила членовете на подкомисията по защита (SEDE) да ревизират телефоните си за шпионски програмен продукт.

" Следи, открити в две устройства ", накараха институцията да посъветва членовете да ревизират телефоните си, съобщи заместник-говорителят на Парламента Делфин Колар. Сега броят им е повишен на три.

Европейският парламент е в нараснала подготвеност за хакерски атаки и задгранична интервенция в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни.

Насочването към законодателите на Европейски Съюз поражда опасения по отношение на някои от дейностите на Европейския съюз по извънредно чувствителни въпроси. Подкомитетът играе консултативна и надзорна роля в региона на сигурността и защитата - които остават съществена отговорност на държавните управления на Европейски Съюз - до момента в който Европейският съюз усилва производството си на муниции и създава тактики по какъв начин най-добре да поддържа Украйна.

Йончева е направила рутинна инспекция на своя iPhone във вторник в ИТ службата на Парламента. Техниците я уведомили, че на 30 октомври или към тази дата е имало " тежка офанзива ". Към момента на издание на публикацията българският народен представител към момента чака разбор дали офанзивата е била сполучлива и какъв злотворен програмен продукт е бил употребен.

" Тук не става въпрос за мен или за някой различен... Като цяло [хакерството] е нещо, което става все по-популярно като инструмент за приемане на нелегитимна информация ", е коментирала Йончева.

Петима други членове на SEDE, с които европейската медия се е свързала, са декларирали, че или чакат среща за инспекция на телефоните си, или възнамеряват да го създадат през идната седмица.

Инцидентът с шпионския програмен продукт на Лоазо е обявен първо от Le Point . След това ръководителят на подкомитета изпрати в сряда имейл, забелязан от Politico, в който посъветва своите членове да занесат телефоните си в ИТ службата на институцията за инспекция на шпионския програмен продукт.

На Лоазо ѝ е омръзнало да слуша по какъв начин членовете на Европейския парламент повтарят по какъв начин не са законна цел за хакерски офанзиви, тъй като няма да имат " нищо забавно за казване ", е декларирала тя пред Politico. " Те някак си не желаят [да говорят] за персоналния си живот... Не желаят да им се ревизират телефоните. Ето за какво направих нещо малко по-официално ", споделя тя.

Това не е първият път, в който Лоазо ревизира телефона си за шпионски програмен продукт, само че за първи път е открито сполучливо навлизане. Оттогава тя е сменила устройството си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР