Депутатите от енергийната комисия в НС влязоха в разгорещен спор

...
Депутатите от енергийната комисия в НС влязоха в разгорещен спор
Коментари Харесай

Спор в енергийната комисия дали КЕВР да се произнася по сделки за дялове от енергийни предприятия


Депутатите от енергийната комисия в Народно събрание влязоха в развълнуван спор дали КЕВР да се произнася при покупко-продажби за продажба на дялове от енергийни предприятия. След диспути, траяли и отвън постоянното работно време на Народното събрание, гласуването на второ четене на измененията в Закона за енергетиката беше отсрочено за на следващия ден, предават Българска телеграфна агенция и 24 часа.

С приемането на първо четене на промените, импортирани от " Обединени патриоти ", бяха дадени нови пълномощия на регулатора - да позволява покупко-продажби при покупко-продажба на основни елементи от капитала на търговски сдружения, които ръководят стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Този текст беше препоръчан поради договорката за продажба на ЧЕЗ, той обаче отпадна от отчета на енергийната комисия за второ четене по предложение на Движение за права и свободи.

В енергийната комисия, по предложение на депутати от Движение за права и свободи, е изнемощял целият законопроект на Оперативна програма, утвърден на първо четене, съобщи Искрен Веселинов / " Обединени патриоти " /. Той дефинира случилото се като процедурно неприемливо. Веселинов съобщи, че патриотите стоят зад текстовете и прикани сътрудниците от ГЕРБ, които, по думите му, изпитали някакво съмнение в комисията, да премислят решението си.

Рамадан Аталай /ДПС/ разяснява, че предлагането на " Обединени патриоти " е противоконституционно. Когато има взаимоотношения сред два частни субекта, страната не може да се намесва и още повече със задна дата, уточни той. Според Аталай ГЕРБ са се заблудили за тези текстове в еуфорията към оповестяването на продажбата на ЧЕЗ.

Вносителите са разяснили при първото четене на законопроекта, че, в случай че се одобри това пълномощие, досега на джиросване на акциите КЕВР ще може да се намеси и да ревизира дали купувачът на ЧЕЗ може да се оправи с лицензионните си отговорности, напомни Крум Зарков / " Българска социалистическа партия за България " /. Не можем в този момент да се сърдим на Движение за права и свободи, тъй като тогава те бяха срещу, само че всички останали гласувахме да се даде опция на регулатора да се произнесе и в този момент внезапно тази алтернатива отпада, разяснява той. Зарков удостовери поддръжката на Българска социалистическа партия регулаторът да се намеси и означи, че решението ще зависи от ГЕРБ.

Този текст не визира договорката за ЧЕЗ, тъй като тя към този момент е подписана, а важи оттук-нататък, посочи Делян Добрев /ГЕРБ/.

Колегата му Валентин Николов изясни, че вместо тази наредба е препоръчана друга, която дава задоволително опция на КЕВР да следи активността на енергоразпределителното сдружение. По думите му регулаторът към този момент ще бъде осведомен за желанията за прекачване на дялове от енергийни сдружения и, в случай че реши, ще може да назначи специфичен шеф.

Кой е в този момент сътрудникът на ГЕРБ - Движение за права и свободи или " Обединени патриоти ", попита Юлиан Ангелов /ОП/. Не може неща, които пазят националния интерес, да бъдат бойкотирани зад тила ни, разяснява той. Как това предложение, като ни подкрепяте, ще мине с 15 индивида в зала, обърна се Ангелов към Българска социалистическа партия. В отговор от левицата заявиха, че на следващия ден цялата група ще бъде в залата и ще поддържа текстовете.

Рамадан Аталай го репликира, че сега се преглеждат промени в Закона за енергетиката, а не дали Движение за права и свободи е съдружен сътрудник на ГЕРБ. Движение за права и свободи не е съдружен сътрудник на ГЕРБ, а вие ги водите към пропаст, добави той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР