Депутатите от двете камари на казахстанския парламент приеха днес на

...
Депутатите от двете камари на казахстанския парламент приеха днес на
Коментари Харесай

Столицата на Казахстан вече няма да се казва Нур Султан

Депутатите от двете камари на казахстанския парламент одобриха през днешния ден на две четения закон за промени в конституцията, който планува въвеждането на еднократен седемгодишен президентски мандат и връщането на предходното име - Астана - на столицата на републиката, заяви ТАСС.

Според Ерлан Кошанов, ръководител на долната камара на Народното събрание, депутатите са дали своят вот единомислещо в поддръжка на приемането на закона.

По-рано министърът на правораздаването Канат Мусин съобщи, че промените плануват въвеждането на един-единствен седемгодишен мандат за президента - наредба, която няма да бъде изменена. Освен това законът включва наредба за връщане на предходното име на столицата на страната - Астана. Също по този начин мандатът на съдиите от Конституционния съд в Казахстан ще бъде повишен от шест на осем години по отношение на установяването на седемгодишен президентски мандат, с изключение на опцията за наново назначение.

През 2019 година казахстанската столица бе преименувана в чест на отдръпналия се тогава водач на страната Нурсултан Назарбаев и понастоящем се назовава Нур Султан.

На 14 септември Конституционният съвет на Казахстан разгласи, че проектозаконът за изменение на конституцията, в който се оферират промени за един седемгодишен президентски мандат, подхожда на конституцията закон на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР