Депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за първо четене

...
Депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за първо четене
Коментари Харесай

Приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата

Депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание одобриха за първо четене актуализациите на трите съществени бюджета на страната. Очаква се множеството от депутатите да създадат своите оферти едвам откакто текстовете преминат през гласоподаване в пленарна зала. Основните акценти в паричната политика са планувано нарастване на пенсиите от октомври, повече пари за справяне с Ковид рецесията и още средства за бизнеса, с цел да преодолее следствията от пандемията.

Основен спор в бюджетната комисия през днешния ден беше воден сред някогашния финансов министър Кирил Ананиев и сегашния длъжностен - Асен Василев.

" Моето мнение, че вкарването на такива непрекъснато условни разноски, какъвто е разходът за пенсии води до недостиг, който ще бъде особено следен от Европейската комисия и ще влезем в процедура на свръхдефицит, уповавам се в Харварт да са учили какво значи тази система и какви ограничения би трябвало да се подхващат ", сподели депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

" Приходната част на бюджета за следващата година е задоволително мощна, с цел да поеме този разход, да поеме разхода, който вие оставате хронично недофинансиран от 900 млн. за АПИ, да поеме разхода да извадим всички тези пенсионери от беднотия, и да останат 3 милиарда за спомагателни разноски, които може да прави спазвайки 3% недостиг на еврозоната ", сподели служебният финансов министър Асен Василев.

Общата сума заделена в актуализацията за Ковид ограничения и пенсии е към 3 милиарда лв.. Според плановете на здравното министерство, макар че следващата Ковид вълна се е оказала по-рано от предстоящото, пари ще има до края на годината за опазване на здравето.

" Ние сме очевидци, че повишението на заболеваемостта е избързало по отношение на прогнозата, която е направена, само че допусканията са че това е изместване във времето, само че не в общото количество на броя на хората, които ще се заразят ", сподели Стойчо Кацаров.

Социалният министър Гълъб Донев отхвърли и опцията предстоящото приблизително нарастване на пенсиите от октомври с 64 лв. да окаже въздействие върху покачването на цените.

" Не бих коментирал предлагането помощта на пенсионерите да се усили от 50 на 100 лв., тъй като това би означавал спомагателен финансов запас, който мисля, че сега не е разполагаем ", сподели общественият министър.

Сред главните тематики, които също провокираха конфликт сред ГЕРБ и служебното държавно управление, бяха парите, отделени за пътища. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова изиска пояснение, за какво първо са взети 500 млн. лв. от Агенция пътна инфраструктура, а следващата година ще им бъдат дадени 900 млн.

" Този въпрос за АПИ е по какъв начин да ви кажа, това е едно от най-големите безобразия, които ние заварихме и неналичието на цялостен финансов надзор от страна на страната ", сподели Асен Василев.

" Нека преди да са се произнесли способените институции, да не вършим изводи дали има нарушавания или не ", сподели депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.

" Знаете, че има отчет на сметната палата, без да се употребява думата безобразия, който ясно споделя какво се е случило, ние сме реферирали тези контракти към прокуратурата на Република България ", сподели Асен Василев.

Финансовият министър още един път стартира концепцията си за редуциране на разноските за държавни чиновници следващата година, като сумата за понижение е половин милиард лв.. Министърът даде обещание също по този начин в случай че не бъде определено постоянно държавно управление, служебното да внесе проекта за възстановяне от пандемията в Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР