Депутатите от БСП ще сезират Конституциония съд за решението на

...
Депутатите от БСП ще сезират Конституциония съд за решението на
Коментари Харесай

Социалистите ще сезират КС заради отхвърлената депутатска оставка на Делян Добрев


Депутатите от Българска социалистическа партия ще сезират Конституциония съд за решението на Народното събрание да отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това разгласи лидерката на левицата Корнелия Нинова в отчет пред Националния съвет на партията, който заседава в събота. Решението социалистите да се извърнат към Конституционен съд идва 10 дни след неприетата оставка. За задачата са нужни най-малко 48 депутатски подписа, а Българска социалистическа партия има 80 души.

Добрев подаде оставка поради абсурда с назначение на негови близки и родственици в община Хасково, станал прочут като Кумгейт.

Веднага откакто Народното събрание отхвърли оставката редица уважавани адвокати обясниха, че Народното събрание е нарушил конституцията, защото депутатската оставка е персонален акт и Народно събрание няма право да я отхвърли. Според тях дейностите на ГЕРБ по гласуването с “против” основават казус.

За конституционна тъжба заговориха първо от извънпарламентарната групировка ДБГ, само че те нямат различен механизъм, с изключение на да се извърнат с молба към някоя от институциите, която има право да сезират съда - основния прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, президента. Омбудсманът има такива пълномощия единствено при проблеми, засягащи правата на жителите.

" Те погазват законите, конституцията, за за запазят шайката ", установи Нинова, припомняйки имитация от ГЕРБ, че не пускат Делян Добрев да се отдръпна, тъй като " в случай че дадем един, кой ще бъде идващият ". Нинова попита и какви ще са последствията за парламентаризма и доверието в институциите, щом Добрев продължава да гласоподава закони, в случай че Конституционен съд се произнесе, че неприемането на оставката нарушава главния закон.

Очаква се жалбата до Конституционния съд за оставката на Добрев да бъде импортирана идната седмица. По закон решенията на Конституционен съд нямат противоположна мощ - т.е. даже и оставането на депутата от ГЕРБ в Народното събрание да се окаже противоконституционно, това не прави противозаконни гласуванията и дейности му в интервала след неприемане на оставката му.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР