Депутатите от беларуския парламент гласуваха за временно спиране на изпълнението

...
Депутатите от беларуския парламент гласуваха за временно спиране на изпълнението
Коментари Харесай

Беларус замрази споразумението с ЕС за мигрантите

Депутатите от беларуския парламент гласоподаваха за краткотрайно прекъсване на осъществяването на съглашението с Европейски Съюз, което задължава някогашната руска република да приема назад мигранти, прекосили нейната територия напът към Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Гласуваното в горната камара на беларуския парламент късно нощес е в сходство с решението, оповестено през юни от президента Александър Лукашенко. И той, и други представители на управляващите в Минск споделят, че тази мярка е част от отговора на Беларус на наложените от Европейски Съюз наказания и акцентират аргумента, че Беларус не може да си разреши разноските по прекъсване на потока на мигранти към Европа. Вместо това парите ще бъдат употребявани, с цел да се компенсира въздействието на европейските наказания, акцентира Минск.

Беларуският вътрешен министър Иван Кубраков съобщи в Народното събрание, че прекъсването на осъществяването на съглашението за реадмисия е краткотрайно решение. Изпълнението на съглашението може да бъде възобновено, " откакто връзките се подобрят " , добави той.

Полша и Литва се пробват да се оправят с извънредно огромния брой мигранти , най-вече от Ирак и Афганистан, достигащи през последните месеци границите им с Беларус. Варшава и Вилнюс упрекват Лукашенко, че употребява мигрантите като оръжие в " хибридната война " против Европейски Съюз, подхваната в отговор на наложените на Минск наказания.

Брюксел наложи глобите си, откакто беларуското държавно управление взе твърди ограничения против антиправителствените митинги предходната година. Тази година глобите бяха засилени след отклоняването на пътнически аероплан, с цел да бъде задържан опозиционен публицист.

Полша отговори на огромната миграция с разполагане на военни, отхвърли да разреши на мигрантите да подадат молби за леговище и принуди някои от тях да се върнат на беларуски територия. Твърдият метод на Варшава провокира рецензиите на правозащитни групи, а авторитетната полска Католическа черква прикани да се окаже филантропична помощ на мигрантите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР