Депутатите освободиха от длъжност управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

...
Депутатите освободиха от длъжност управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.
Коментари Харесай

Депутатите освободиха управителя на НЗОК проф. Петко Салчев - Политика

Депутатите освободиха от служба шефа на НЗОК проф. Петко Салчев. Проекторешението на ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България и БВ бе признато със 149 гласа " за ", 0 " срещу " и 26 " въздържал се " ( " Възраждане " и 2 от ДБ).

Мандатът на Салчев се приключва предварително, считано от през днешния ден.

Предложението бе вкарано в дневния ред на Народното събрание като изключителна точка. Вносители на проекторешението, импортирано през днешния ден в деловодството на Народно събрание, са Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев ( " Продължаваме промяната " ), Александър Симидчиев ( " Демократична България " ) и Николай Благоев ( " Български напредък " ). 

към настояването са посочени нарушеният разговор сред Салчев и Българския лекарски съюз, систематичното несъблюдение на Закона за здравното обезпечаване, Правилника за активността и организация на НЗОК, както и Националния рамков контракт 2022-2022 г. Посочва се, че откогато е на поста, Петко Салчев не е представял на Надзорния съвет на здравната каса, липсват отчети от инспекции в лечебни заведения, които са харчили повече в сравнение с е по предварителни знаци, както и дали са открити нарушавания. " Не е основал база данни и не поддържа такава - няма механизъм и надзор на изразходваните средства; няма информация влагат ли се лекарствените артикули и медицинските произведения и какъв е лечебният резултат от лекуването на децата; няма проследяемост от влагането на неразрешените лекарствени артикули. "

Бившият здравен министър в кабинета " Борисов 3 " Костадин Ангелов разгласи, че нарушеният разговор сред НЗОК и БЛС слага под риск подписването на Националния рамков контракт, а с това и здравето на пациентите.

Проф. Салчев пристигна в зала и от трибуната на Народно събрание съобщи, че е препоръчан на поста в първия ден на пандемията - 13 март 2020 година и още веднъж на 13 му желаят оставката: " Явно 13-ти е най-щастливата ми дата ", добави той.

Той се оплака, че на вчерашното чуване в парламентарната комисия по опазване на здравето са му задавани въпроси, за които не е имало време да се приготви, защото са изпратени в 17 часа, а съвещанието се организира малко след 19 ч. Той посочи, че нито един от претекстовете на вносителите не е подсилен с документи и доказателства.

Интересно за какво единствено една организация, съсловна, желае моята оставка, а не са питани и другите, добави той и сподели още, че не се търси разговор.

" Човек, когато работи, бърка, позволява неточности. Но да ме упрекват в систематични нарушавания не го одобрявам. И второ - горделив съм, с това, което съм постигнал, и ще си потегли с високо вдигната глава, тъй като оставям една работеща институция ", заключи той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР