Депутатите окончателно увеличиха данъка на старите коли, предложено от Министерския

...
Депутатите окончателно увеличиха данъка на старите коли, предложено от Министерския
Коментари Харесай

Окончателно: Увеличиха данъците на старите коли

Депутатите дефинитивно усилиха налога на старите коли, препоръчано от Министерския съвет. 

Това стана по време на окончателното приемане на Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на данъка за колите беше заложено през преходните и заключителните разпоредби на плана.

Социалистите остро разкритикуваха предлагането на ръководещите. И предизвестиха:

" С това нарастване държавното управление няма да издържи и до Нова година ", разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски и добави, че би приел нарастването, в случай че е било записано в програмата на ръководещите.

Не единствено Българска социалистическа партия, само че и " Атака ", които са част от ръководещата коалиция, бяха срещу. От партията на Волен Сидеров даже приканиха ГЕРБ да премислят решението си за повдигане на налозите. Павел Шопов от Атака даже изиска отмора, с цел да могат ГЕРБ да се съветват с " висшето си управление ".

" Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една огромна делва с мед. И на този кюп с мед вие сипвате две лъжички катран. Защо ? И аз се чудя - Борисов очевидно не ви е наблюдавал, другояче щеше да го каже, да ви спре от това безумство, което вършите ", сподели Шопов на сътрудниците си от ГЕРБ, с които дружно ръководят страната. 

ГЕРБ и НФСБ пък защитаваха тезата, че подвигат налозите на старите коли като мярка за по-чист въздух . " Трябва да се поддържат напъните ни въздухът в България да бъде по-чист и този, който замърсява, да заплаща малко повече ", разяснява депутатът от НФСБ Георги Колев.

" Обединените патриоти " искаха колите с газови уредби да се употребяват с 50% понижение на налога. Идеята им обаче не беше призната. " Патриотите обаче се ядосаха не на ГЕРБ, а на останалите партии. " Хората бяха осъдени от Марешки и Движение за права и свободи ", разяснява след отхвърлянето депутатът от " Обединените патриоти " Юлиан Ангелов. По думите му позицията на ГЕРБ е била ясна, Воля и Движение за права и свободи да можели на поддържат, както направиха от Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи дефинираха концепцията като лобистка и провокативна. Йордан Цонев разгласи, че няма по какъв начин да се знае по кое време колата е на газ и по кое време на бензин.

Какво одобри болшинството в Народното събрание?

Данък за старите коли ще се усили с до 30%, а за по-екологичните коли - ще има бонус. За колите със документ ЕВРО 1, 2 и 3 ще има нарастване. Тези, които са с последна категория - Евро 6, ще получат понижение в налога с към 10-20 %.

Всяка община ще дефинира какъв брой тъкмо да бъде данъкът на колите, а в закона за заложени параметри до какъв брой може да се увеличи налогът. Увеличението ще засегне към 2,4 млн. коли.

Как ще се дефинира какъв брой тъкмо ще бъде данъкът?

Стойността на налога ще се дефинира от два съставния елемент - веществен и екологичен. Годишният размер на налога ще се дефинира по формула, където двата съставния елемент ще се умножават. 

Имущественият съставен елемент ще се състои от две елементи - мощността на мотора и годините на колата, които също се умножават.

Границите, в които ще се дефинират дължимите пари за мощността са: 

- до 55 kW в това число - от 0,34 до 1,20 лева за 1 kW;
- над 55 kW до 74 kW в това число - от 0,54 до 1,62 лева за 1 kW;
- над 74 kW до 110 kW в това число - от 1,10 до 3,30 лева за 1 kW;
- над 110 kW до 150 kW в това число - от 1,23 до 3,69 лева за 1 kW;
- над 150 kW до 245 kW в това число - от 1,60 до 4,80 лева за 1 kW;
- над 245 kW - от 2,10 до 6,30 лева за 1 kW;

При годините на колата стойностите, които участват в образуването на имуществения коефициент са:

- Над 20 години - 1,1
- Над 15 до 20 години в това число - 1
- Над 10 до 15 години в това число - 1,3
- Над 5 до 10 години в това число - 1,5
- До 5 години в това число - 2,3 

Екологичният коефициент се дефинира единствено то екологичната категория. 

- без екологична категория - 1,10-1,40
- " Евро 1 " и „ Евро 2 " 1,10-1,40
- " Евро 3 " 1,00-1,10
- " Евро 4 " 0,80-1,00
- " Евро 5 " 0,60-0,80
- " Евро 6 " и " ЕЕV " 0,40-0,60

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР