Депутатите окончателно приеха Закона за държавния бюджет. След близо 10

...
Депутатите окончателно приеха Закона за държавния бюджет. След близо 10
Коментари Харесай

Евгения Ангелова: бюджетът е най-добрият възможен.

Депутатите дефинитивно одобриха Закона за държавния бюджет. След близо 10 часа диспути през днешния ден, най-сетне държавните финанси за следващата година са ясни. Не бяха нанесени никакви корекции на текстровете, препоръчани от Министерския съвет.

В умозаключение финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че дебатът е бил всъщност и е оптимистично надъхан за осъществяването на Бюджет 2019. Той благодари на партиите, които са подкрепили текстовете, и на тези, които са имали различно виждане.

" Приетият бюджет беше най-хубавият вероятен. Имаше сериозен спор и доста оферти. Най-важното обаче е, че въпреки всичко успяхме да вземем рационални решения ", разяснява пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Бюджетната комисия Евгения Ангелова, народен представител от Хасково.

Тя означи, че най-вече пари ще бъдат отделени за целите, които ръководещите постановат, и за които се приказва от няколко месеца насам. А точно - обучение, обществената сфера и защитата.

" Това, което би трябвало да реализираме за защитата, са 2% от Брутният вътрешен продукт на страната ни. Предвидено е да има и повече средства за рационализация на армията, защото сме длъжни да осъществим и някои отговорности към Европейския съюз ", сподели Ангелова.

Предвидени са 39 млн. лв. за нарастване на самостоятелните съществени работни заплати на непедагогически личен състав и съответните разноски за осигурителните им вноски за сметка на работодателя.

Анексът планува смяна и при назначението на психолози, педагогичен съветници или обществени служащи. 1 щатна численост ще се разкрива при над 350 възпитаници в учебно заведение, а не както до момента при над 400 възпитаници, а 2 щатни бройки – при над 800 възпитаници, до момента това се правеше при над 900 възпитаници в учебно заведение.

Източник: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР