Депутатите окончателно одобриха употребата на диазотен оксид (райски газ) само

...
Депутатите окончателно одобриха употребата на диазотен оксид (райски газ) само
Коментари Харесай

Окончателно: Забраниха продажбата на райски газ

Депутатите дефинитивно утвърдиха използването на диазотен оксид (райски газ) единствено в производството на храни. Райският газ като добавка в храни се позволява в обекти за произвеждане и преправка на храни и заведения за публично хранене, когато се употребява като добавка в пространствата за приготвянето на храни, плануват признатите на второ четене промени в Закона за храните текстове.

Така известните пълнители с божествен га, рискови за здравето, особени при подрастващи, са неразрешени за продажба, включително в заведения и нощни клубове. Забраната важи както за деца, по този начин и за продажба на клиенти над 18 година

Употребата на диазотен оксид като добавка в храни се отразява в софтуерната документи. Употребата в обектите се прави при съблюдаване на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 година по отношение на добавките в храните (OB, L 354/16 от 31 декември 2008 г.).

Глобата, при нарушаване на тези разпореждания, е от 500 до 1000 лв., а който допусне такова нарушаване в ръководен от него обект, ще се санкционира с санкция от 800 до 1500 лв.. При наново нарушаване – от 1500 до 3000 лв.. За бизнес оператор е планувана санкция или имуществена глоба от 3000 до 6000 лв., а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 5000 до 12 000 лв..

В края на юни депутатите гласоподаваха единомислещо на първо четене два законопроекта за промени в закона за храните, с който се регламентира използването на божествен газ при производството на храни.

Миналата година беше обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето и по този начин бе неразрешена продажбата и използването на диазотен оксид и пълнители за него, в това число онлайн, на лица под 18 години на територията на детски градини, учебни заведения, общежития за възпитаници и лечебни заведения, на спортни прояви и публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници, както и на закритите публични места, включително и нощни заведения и клубове.

Тогава по предложение на ГЕРБ-СДС бе признато и изключение - възбраната да не важи за продажбата на божествен газ за медицински цели и за хранително-вкусовата индустрия.

Първа възбраната на божествен газ изиска омбудсманът Диана Ковачева, а тогавашният вицепремиер Корнелия Нинова разпореди всеобщи инспекции по заведения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР