Депутатите одобриха на първо четене решението за покупка на още

...
Депутатите одобриха на първо четене решението за покупка на още
Коментари Харесай

Решено: Купуваме още 8 военни самолета F-16

Депутатите утвърдиха на първо четене решението за покупка на още 8 бойни самолета F-16 Blok 70.
Те ще костват
на страната ни 2, 6 милиарда лева

1,292 милиарда $ ще костват покупката на самите самолети и за образование на пилоти; 24,4 млн. $ ще са за покупка на авиационни управляеми ракети, а 3,67 млн. $ ще коства придобиването на многофункционална система за систематизиране на информация – взаимна тактическа радиосистема.

Първите осем самолета F-16 Blok 70 са платени от България и би трябвало да дойдат през 2025 година, а новите осем самолета би трябвало да бъдат в страната през 2027 година. Те ще се употребяват за еър полисинг.

Плащането на втората покупка самолети ще бъде разсрочено за интервал от 10 години.
ГЕРБ, Движение за права и свободи, Демократична България и Политическа партия
оповестиха поддръжката си за плана, Българска социалистическа партия и “Възраждане ” са срещу, “Български напредък ” също поддържаха решението на първо четене.

“Цените са планирани, в договорите написа, че американката страна може да увеличи цените с 10% без съобщение, само че същото касае цената на аварийните елементи и цената на услугите. Никъде не написа какъв брой ще костват аварийните елементи и какъв брой ще костват услугите по поддържането на самолета ”, разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

“Така доставчикът желае да подпишем празен чек за вторите осем F-16. Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, аварийните елементи и никакви гаранции няма, в случай че се случи нещо с доставката на изтребителите ”, безапелационен бе социалистът.

“Докарахме се до такава степен 30 години Военновъздушни сили, само че и българската войска да са в положението си, в което бяха през 1989 година – да няма нови самолети и да няма рационализация на армията ”, разяснява Ивайло Мирчев от Демократична България.

“Пилотите в Граф Игнатиево следващата година на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партнорство ”, попита пък Николай Дренчев от “Възраждане ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР