Депутатите обсъждат на второ четене Бюджет 2022. Финансовата рамка предвижда

...
Депутатите обсъждат на второ четене Бюджет 2022. Финансовата рамка предвижда
Коментари Харесай

Бюджет 2022: Депутатите обсъждат на второ четене основния финансов закон


Депутатите разискват на второ четене Бюджет 2022. Финансовата рамка планува доходи в размер на над 57,3 милиарда лв. и разноски – над 63,2 милиарда лева Предвижда се недостиг от 4,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Прогнозите на държавното управление са безработицата да е 5 на 100, а главните артикули да продължат да нарастват и по този начин инфлацията да стигне 5,6 на 100. За обществения бранш се отделят над 20 милиарда лева, а за опазване на здравето - 8,3 милиарда лева

Очакванията са през юли да има актуализация на бюджета и тогава да се заложат повече средства за всички, които стачкуват в разнообразни браншове. По отношение на парите за тази година министър председателят Кирил Петков съобщи:

„ Този бюджет е доста добър. Имаме 8,2 милиарда за финансови разноски. Инвестираме в човешкия капитал. Увеличаваме заплатите на учителите, само че за ресорите, в които ще има промяна, актуализацията е измислена. Това ще кажа на протестиращите”.

В хода на дебата Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС прикани държавното управление да си отдръпна плана на бюджет за 2022 година, защото не предлага годишен небосвод на деяние, поради желанията за актуализацията му през юни.

Той предложи втори вид на финансовата рамка. Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че предлагането на Ананиев е неприемливо, защото законопроектът е признат на първо четене.

„ При правенето на бюджета сме се водили от съдружните политики. Точно по него изпълнихме и всички незабавни ограничения – ние сме отличници “, сподели депутатът от Политическа партия Илин Димитров.

Народният представител от Движение за права и свободи Петър Чобанов отвърна: „ Част от нашите оферти засягат общините, засягат опцията заплатите в администрацията да се покачат. Това се постанова заради обезлюдяването и невъзможността да се задържат квалифицирани фрагменти “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР