Депутатите обсъждат на първо четене промени в Конституцията, внесени от

...
Депутатите обсъждат на първо четене промени в Конституцията, внесени от
Коментари Харесай

Тече дебатът върху промените в Конституцията


Депутатите разискват на първо четене промени в Конституцията, импортирани от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. След поредност от прегласувания беше отхвърлено предлагането на Българска социалистическа партия дебатите да се предават директно по БНР и Българска национална телевизия.

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС депутатите одобриха блиц контролът, който беше първа точка за през днешния ден да отпадне. В пленарната зала беше пристигнала вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.
Разглежданите промени в Конституцията бяха препоръчани от 166 депутати на 28-ми юни.
Те са свързани главно със правосъдната власт и плануват Висшия правосъден съвет да се раздели на две: на Съдийски съвет, в който има повече съдии, избирани от сътрудниците, и на Прокурорски с по-голямо парламентарно посланичество. Предлага се да се вкара и мандатност на основния прокурор и ръководителите на Върховния Касационен съд и Върховния административен съд.

Друга огромна смяна е обвързвана със служебните кабинети. Служебният министър председател ще продължи да се назначава от президента, само че той ще може да избира сред ръководителят на Народното събрание, на Конституционния съд, или шефа на Българска народна банка. Промените плануват за депутати и министри да могат да бъдат избирани хора с двойно поданство.

От Висшия правосъден съвет към този момент обявиха, че не одобряват огромна част от предлаганите промени в Основния закон. От Прокуратурата също показаха терзания. Един от вносителите – депутатът Христо Иванов, съобщи, че поставените цели са огромни:

„ Независим съд по европейски стандарт, ефикасна и отчетна Прокуратура – това са фундаменталните ни задачи; Намиране на вярното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, по този начин, че да не разрешаваме възникването на сходни президентски режими на ръководство на страната. Няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани! Всички доброжелателни, консктруктивни рецензии, даже да не са доброжелателни, в случай че са градивни и съдържателни, би трябвало да бъдат чути и ще бъдат чути “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира като казус това, което се случва в Народното събрание. Българска социалистическа партия в никакъв случай няма да поддържа концепцията за депутати и министри да могат да бъдат избирани хора с двойно поданство:

„ Но през днешния ден е казус, тъй като се чуха близо 50 негативни мнения по този законопроект и нито едно позитивно! Отрицателни от всички професионални гилдии, които тази правосъдна промяна визира. Това е юридическа неначетеност, политическа мизерия, която води до разграждане на държавността. Сменяте Националния празник. Текстът стои в Конституцията, която оферирате! Защо мълчите? Един от вносителите най-малко да излезе и да каже, че сред първо и второ четене ще го оттеглите “.

Българска социалистическа партия желае специфичен закон за служебния кабинет. Беше декларирано, че множеството от тематиките са и за Велико Народно заседание.

От „ ИТН “ също са сериозни и обявиха, че няма да се решат проблемите в правосъдната система. Гроздан Караджов сподели:

„ Това е Конституция за един човек или в най-хубавия случай за няколко души. Не ни харесва президентът, да вземем за пример. Ами, окастряме му пълномощията във връзка с служебния кабинет, назначението на висшите съдии, за регулаторите, нищо, че на следващия ден, когато сегашният президент се яви със собствен план на избори и поеме изпълнителната власт, да вземем за пример, а новият президент е един от вашите – навръх вносителите, хора, ще плачете с крокодилски сълзи за окастрени президентски пълномощия “.

За да бъдат признати измененията, те би трябвало да бъдат подкрепени от три четвърти от народните представители, т.е. 180. Ако това не се случи, само че планът събере най-малко 160 гласа, той се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него гласоподават не по-малко от 160 народни представители.

Дебатът в пленарната зала за първото четене продължава. Досега партиите, които поддържат държавното управление – ГЕРБ и Движение за права и свободи, позволиха сред първо и второ четене да има промени.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР