Депутатите кръстосаха шпаги относно спора трябва ли, или не трябва

...
Депутатите кръстосаха шпаги относно спора трябва ли, или не трябва
Коментари Харесай

Депутатите се скараха парцал ли е референдумът за еврото

Депутатите кръстосаха шпаги по отношение на разногласието би трябвало ли, или не би трябвало да се организира референдум за опазване на българския лев. Вносител са Инициативен комитет на жители, подкрепени от парламентарната група на " Възраждане ".

Искането за референдум показа Деян Николов от " Възраждане ". За да се разгласи референдумът за противозаконен, макар че въобще не може да се приказва за противоконституционност, само може да има полемика дали дава отговор на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които към този момент са уредени в интернационалните контракти, по които България е страна. Само че България не е утвърдила контракт, в който срокът страната да влезе в Еврозоната не е разказан , изясни Николов.

Заедно с подписаните интернационалните контракти, те не дефинират съответен период, в който да се вкара еврото като публична валута, аргументира се Деян Николов за какво би трябвало да се организира референдум за еврото. Това, което ще се опитате да извършите е да заметете един референдум без никаква юридическа обоснова, разкритикува Николов сътрудниците си народни представители от ПП-ДБ.

" Възраждане " желаят на среща с Радев да им насрочи референдума

Костадинов назова депутатите от правна комисия " беснеещ фашистки режим "

Той уточни, че всички европейски страни са питани дали желаят да одобряват еврото и дали желаят да влязат в Еврозоната. Не потъпквайте най-демократичния принцип в демократична страна. Не може да вземете едно такова решение, прикани Николов. Той предизвести депутатите, че в случай че отхвърлят референдума, от " Възраждане " ще сезират Конституционния съд.

Адвокат Петър Петров от " Възраждане " настоя да се удължи съвещанието на законодателната част на Народното събрание до привършване на точката за референдума за еврото, както и да дебатът да се излъчи директно по Българска национална телевизия и БНР. Депутатите поддържаха предлагането на юрист Петър Петров за удължение на съвещанието по отношение на удължение времето за работа на Народното събрание, касаеща законодателната част в дневния ред на Народното събрание и директното им лъчение по Българска национална телевизия и БНР.

Очаквано по-голяма част от дебатът мина в изявления на депутати от парламентарната група на Костадин Костадинов. Те обявиха, че референдумът за еврото не опонира на Конституцията и не би трябвало да бъде потъпквано и показвано правото на над 604 000 души, подписали се за провеждането на референдум в България.
 Депутатите от правна комисия не желаят референдум за еврото
Депутатите от правна комисия не желаят референдум за еврото

От Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия поддържат осъществяване на референдум

Адвокат Петър Петров на висок звук, тропайки по банката на трибуната на Народното събрание, атакува ръководителя на правната комисия Стою Стоев, че предлага на националните ръководители да гласоподават " парцал " за проекторешението депутатите да не поддържат референдума за еврото. Петров се закани още, че " Възраждане " ще сезират Конституционния съд, в случай че референдумът не бъде подсилен . Той даже отсече, че доста би се радвал различен народен представител да стане ръководител на отрасловата парламентарна комисия вместо Стою Стоев.

Впоследствие председателстващият съвещанието на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ/СДС спря микрофона на юрист Петър Петров, а когато той си седна на депутатското място, ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов персонално го поздрави с здрависване за изказаната позиция.

Гроздан Караджов от " ИТН " (ИТН) счита, че колкото по-скоро страната влезе в Еврозоната, толкоз по-добре за България. Последен дали да има или да няма референдум за еврото ще се произнесе Конституционният съд, уточни Караджов.

Дебатът продължава.
 За и срещу референдума за еврото–конституционалисти кръстосаха шпаги
За и срещу референдума за еврото–конституционалисти кръстосаха шпаги

Народното събрание би трябвало да реши
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР