Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков за

...
Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков за
Коментари Харесай

Депутатите чуха Ивайла Бакалова по аферата Нотариусa ОБЗОР

Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и брачна половинка ѝ Веселин Денков за оказания им от Мартин Божанов - Нотариуса напън. Имената на двамата бяха свързани с името му след следствие на Антикорупционния фонд.

Бакалова твърди, че Божанов ѝ изискал 100 000 лева, с цел да освободят брачна половинка ѝ от ареста. Той беше арестуван през 2020 година по обвиняване в лихварство.

Бакалова беше в основата на следствието на Антикорупционния фонд (АКФ) - " Списък за бързо реагиране ", което през юни 2021 година освети активността на Божанов, а мотив за него стана задържането на Веселин Денков. Преди това той получава предложения какъв брой да заплати, с цел да не бъде задържан. Докато е в ареста от септември 2020 година, Бакалова получава оферта против каква сума може да бъде освободен - цената скача двойно. Денков беше пуснат под домакински арест в деня, в който АКФ пусна филмов откъс за следствието.

" Моля ви за няколко минути да си визиите, че не сте депутати и политици, а сте естествени хора. Ще ви опиша една човешка история, която може да се случи на всички. Когато страната е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма по какъв начин да има правосъдна система ", безапелационна бе Ивайла Бакалова.

" Пред вас стои човек, който е жертва на неналичието на правораздаване в България ", добави тя, визирайки брачна половинка си Веселин Денков.

Ивайла Бакалова съобщи, че е била очевидец на доста ограничения за неотклонение, в които не е видяла нищо законно. При тях мъжът ѝ е желал по-лека мярка от " задържане под стража ", само че се падали все едни и същи съдии. " Съдът не четеше въобще материалите по делото. Бях очевидец на прокурори, които си играеха на тетрис до момента в който се решаваше човешка орис. Виждам, че някои от вас ме гледат с огромно съмнение, само че им поисквам в никакъв случай да не им се случи. Може да им се случи и да са от нашата страна. Свидетел съм на всички пратеници на Прокуратурата, тогава с Веселин Денков живеехме на фамилни начала. Идваха хора при него да го подканят да заплати. " Започваш доста да ядосваш Прокуратурата. Ако не си платиш, ще намерят най-после защо да те арестуват ", споделяха те. Дълги години не успяваха, тъй като нямаха последната инстанция – държавното управление. Прокурорите работят по поръчка. По едни каузи не работят, а по други прокурорите си водят очевидци и бързо се сглобява. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 проверки. Кой заплаща за цялата тази принуда: следене, подслушване, инспекции от Национална агенция за приходите? Един от проверяващите се беше объркал. Някои от моите инспекции лишиха година и половина. По една от тях ревизиращият екип беше написал: " Извинявайте за забавянето, само че то е заради ежеседмичните срещи в Специализираната прокуратура (СП), на които сме викани да даваме сведения. Национална агенция за приходите не е ли самостоятелен орган и за какво тя би трябвало да се регистрира на СП за това какви проверки води? ", попита риторично Бакалова.

" Хора като Мартин Нотариуса виреят с помощта на болната ни правосъдна система. Проблемът е доста по-дълбок. Мартин Нотариуса се появи след много ограничения за неотклонение. Може би на деветата един от въпросните съдии в СП ни беше споделил доста доброжелателно през негов родственик, че каквото и да създадем, Веселин Денков няма да излезе от ареста до момента в който не минат изборите, които бяха на 4-ти април. Мартин Нотариуса се появи март месец, седмица или две се опитваше да провежда среща с мен. Мои познати ми споделиха, че това е индивидът, който може да помогне. Каза ми ужасяващи неща ", сподели още тя.

По отношение на Специализирания съд, Нотариуса им е споделил да сменят юриста си - Ина Лулчева, тъй като тя е известна с това, че " позволява делата си по институционалния ред и по правния път, а не през задната врата ". А по думите на Нотариуса, представени от Бакалова, в спецсъда не се работило по метода на Лулчева. " Каза ми, че този съд може да гледа ограничения на посланици, че този съд е страната. Да не гледаме дали индивидът е отговорен, или не, а да си платим, само че да изчакаме да минат изборите и хватката да се отхлаби ", описа Ивайла Бакалова.

Съпругът ѝ Веселин Денков описа историята от неговата позиция. " Занимавам се с ресторантьорство и финансиране от повече от 30 години, обвинен съм по 3 каузи: за изнудване, лихварство и подбуждане за ликвидиране. През 2016 година лятото мои другари ми се обадиха и ми споделиха, че имам проблем със Специализираната прокуратура. Замислих се дали имам нещо общо с нея, споделих им, че нямам подобен проблем. Като се прибрах от пътуването, мои другари ми споделиха, че от СП са им предали, че би трябвало да им платя 100 000 лева, с цел да не ме създадат от очевидец обвинен. Няколко месеца по-късно бях към този момент обвинен, предявиха ми обвиняване. Потърсих госпожа Ина Лулчева, обясних защо съм бил очевидец – по делото за изнудване за разпределяне на заем през 2011 година, провиснал по банков път и възобновен по този метод, даже и с платени налози. По това дело съм разпитван 2 пъти – на 11 ноември 2011 г, другият през 2014 година След това – нищо. След това позвъняването и подканянето за заплащане през 2016 година Между 2016 и 2020 година са идвали представители, пратеници на Прокуратурата по въпроса да платя, с цел да нямам други основани проблеми. Единият от пратениците на СП ми сподели, че в случай че не платя, това към този момент са пари, които са си разпределили и ще бъде извънредно неприятно за мен ", уточни той.

По думите на Денков, за него е станало по-лошо, откакто е подал сигнал за протичащото се към тогавашния ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров. " По време на пандемията, към края на лятото се видях с моя близка, която ме посъветва да си направя среща с Цацаров като ръководител на КПКОНПИ. Потърсих го на 22-ри август 2020 година Изложих му всичко, което ми се е случило и го помолих да прекратят КОНПИ. Той ми сподели да пусна формален сигнал за всичко това. Входирахме го на 25-ти август 2020 година На 25-ти август тръгнахме на отмора. На 28-ми август ми се обадиха няколко мои другари и ми споделиха, че съм разгласен за общонационално търсене и съм пришит към група, която към този момент е арестувана – ОПГ за лихварство. Обадих се на госпожа Лулчева, тя ми даде съвет да се прибера. На 31-ви август бяхме в Загреб, на 1-ви септември при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " ни задържаха, направиха обиск в колата, у дома, в офиса. Бях отведен в ареста на " Майор Векелски ". Докато бях в ареста, се бяха обадили на госпожа Лулчева и на адв. Стефан Карайотов за покачване на друго обвиняване. То трябваше да бъде повдигнато на 11 септември. " Обвиниха за ликвидиране мъжа на Ивайла Бакалова " - на 11-ти септември трябваше да ми издигнат това обвиняване, уеб сайтът " Криминално " го беше написал на 9-и септември. Това обвиняване ми го предявиха в последна сметка на 17-ти август 2021 година Това споделям, тъй като не бях пускан при всичките ми към 12 молби за анулация на мярката с по-лека. При множеството ограничения се падаха един и същи съдии – единият е Антон Миталов, другият е ръководител на Апелативния профилиран съд – господин Георги Ушев и арбитър Галя Георгиева. На множеството ограничения бяха те ", сподели още брачният партньор на Ивайла Бакалова.

" Във времето сред 26-ти и 27-ми август всички очевидци против мен очевидни и секрети са били разпитвани в тези два дни. Всичко това се е случило след стартирането на сигнала ми до господин Цацаров. Хората, които идваха при мен, бяха няколко, желаеха да платя, с цел да нямам тези обструкции, които ми струпаха. Началото на 2020 година КПКОНПИ ми предяви иск, който беше за близо 12 милиона и който след това е понижен на 3 милиона. Всичко случило против мен е главно поради митингите, на които вървях, през 2020 година На 15 и 16-ти юли отидох на митинга за първи път. Мои близки ми споделиха, че се приказва, че финансирам митингите, за връзка сред мен и Васил Божков, който към този миг не познавах, и на база на това са задействани всички институции ", счита Веселин Денков..

По думите му " пратениците на Специализираната прокуратура " са идвали най-много по поръчка на Иван Гешев. При Денков са ходили Димитър Франтишек Петров, мъж на име Евгени, родом от Враца, както и адв. Черногорски.

" 2018 година идва Алексей Петров, той изиска да се забележим. Каза ми, че в случай че не платя 120 000 лева, тогава сумата към този момент беше толкоз, с мен ще се случи това, което и с него, После се е оплакал на Ивчето (бел. ред. Ивайла Бакалова ", че съм се държал невъзпитано, тъй като идвал другарски да ми помогне. Допускам, че това ее било по този начин ", описа още Веселин Денков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР