Депутатите избират двама конституционни съдии. Те ще попълнят изтеклите преди

...
Депутатите избират двама конституционни съдии. Те ще попълнят изтеклите преди
Коментари Харесай

Нов сблъсък в парламента: Гласуват двамата нови членове на КС

Депутатите избират двама конституционни съдии. Те ще попълнят изтеклите преди две години мандати на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Точката влезе изключително в дневния ред на депутатите през днешния ден по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Кандидати за конституционни съдии са някогашният висш арбитър Борислав Белазелков, препоръчан от ПП-ДБ, Десислава Атанасова, препоръчана от ГЕРБ-СДС и Цвета Рангелова, препоръчана от " Възраждане ".

Дебатите не престават и сега и се оказаха конфликт най-вече сред ПП-ДБ и " Възраждане ".

" По отношение на кандидатурата на господин Белазелков следва да поговорим с малко обстоятелства и данни. През 2021 година, през месец февруари, на 15 февруари, единствено няколко месеца преди да се пенсионира, тогавашния арбитър Белазелков, постановява едно решение като ръководител на 4-то гражданско поделение на Върховен касационен съд. С решението си той осъжда, забележете Народно събрание на Република България, страната в лицето на тогавашната Агенция за приватизация и следприватизационен надзор и Върховен касационен съд, в който то правораздава солидарно за общата сума към 1 милион лв. в интерес на приватизатор. Мен ме е позор, персонално мен ме е позор човек, който е бил ръководител и съдия-докладчик по делото на състава, който е осъдил Народното събрание в този момент Народното събрание да го избира за Конституционен арбитър ", съобщи Петър Петров, зам.-председател на ПГ на " Възраждане ".

" Вие сте правист и като правист, тук от тази естрада вие направихте доста внушения, които нямат нищо общо с действителността. На първо място вие чудесно знаете, че Върховен касационен съд заседава в състав и взима своите решения в състав от трима съдии. Г-н Белазелков не е взел това решение самичък, не вменявайте виновност на господин Белазелков, който е извършил своите отговорности като арбитър. И тук би трябвало да се означи, това което е правил господин Белазелков е проявяване на разделянето на управляващите ", добави Мирослав Иванов, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

" Това е един доста циничен метод за избор на Конституционни съдии, който се прави от боязън да не би инцидентно Конституционни съд да вземе да каже, че решенията, които одобряват в тоя парламент, в това число и Конституцията, която промени са противоконституционни, а това е истината ", добави Тошко Йорданов, ръководител от ПГ на " ИТН ".

" Едни противоречиви оферти за Конституция, противоречиви текстове, оспорени от всички адвокати и конституционалисти, преподаватели, съдии, господин Белазелков, на вашите сътрудници. Сега по същия метод оферирате и противоречиви претенденти ", разяснява Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Чуха се изречения и изрази, които демонстрират, че Конституционен съд е сравняван със съд и съответните упования за това, че членовете му, техният статут се приравнява със съдии от правосъдната власт. Би трябвало да знаем всички, че това не е по този начин. Конституционен съд, той се назовава съд, само че има мощна политическа роля ", сподели още Христо Иванов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР