Депутатите гласуваха окончателно за увеличаване на допустимия извънреден труд от

...
Коментари Харесай

Окончателно: До 300 часа извънреден труд на година |

Депутатите гласоподаваха дефинитивно за увеличение на допустимия ексклузивен труд от 150 на 300 часа на година. Промяната поддържаха 99 народни представители, а 55 бяха срещу.

Така поправката в Кодекса на труда дава опция посредством групов трудов контракт да се усилят двойно часовете ексклузивен труд на година. Остава ограничаването обаче дневният ексклузивен труд да е до 30 часа на месец, а нощният - до 20. Срокът за сумирано пресмятане на работното време, от което зависи и заплащането за ексклузивен труд, ще е по-кратък - четири вместо шест месеца. 

От Българска социалистическа партия дефинираха смяната като превръщана на българите в плебеи в миг, когато в европейските страни се водят диалози за прекосяване на 4-дневна работна седмица. С това предложение се пробвате да доведете тези, които се трудят, до деградация. Замислихте ли се, че няма цялостен живот да сте народни представители и че ще се върнете на работните си места “, сподели Георги Гьоков, Българска социалистическа партия.

Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народното събрание от Движение за права и свободи, акцентира, че казусът не е в изключителния труд, а в ниското му възнаграждение. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ изясни, че тя като инженер е работила в производството, и знае, че продукцията би трябвало да е подготвена в избран ден, а от време на време би трябвало да се отстраняват недостатъци и се постанова ексклузивен труд. В тези случаи би трябвало да има регламентирана опция за повече ексклузивен труд, стимулира смяната Караянчева. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР