Депутатите гласуваха окончателно механизмът за възстановяването на надплатените суми за

...
Депутатите гласуваха окончателно механизмът за възстановяването на надплатените суми за
Коментари Харесай

Парламентът гласува възстановяването на парите за газ и парно

Депутатите гласоподаваха дефинитивно механизмът за възобновяване на надплатените суми за природен газ и парно, написан в поправките в Закона за енергетиката, който беше признат на изключително съвещание през днешния ден.

Гласуването на поправките на процедура позволява  да влезе в действие контрактуваното сред " Булгаргаз " и " Газпром Експорт " понижение от 40% на доставения газ за България и преизчисляването на цената на газа със задна дата от август 2019 година, след като е самото понижение

Според признатите промени, " Булгаргаз " би трябвало да възвърне на топлофикациите и газоразпределителните сдружения суми по контракти за доставка на газ от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, след понижение на цената на газа от смяна на контракта с " Газпром Експорт. ". При индустриалните клиенти - срокът е до 31.12.2019 година Надплатените суми за интервала януари - март 2020 година ще се връщат на промишлеността с решение на публичния снабдител

При битовите клиенти сумите ще бъдат приспадани с всяка фактура на консуматори, които имат месечно отчитане на парно и топла вода, а тези, които употребяват годишна изравнителна сметка ще получат сумата еднократно. В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на обособен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията, а при положение, че тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспада от идната, до момента в който сумата не бъде изравненена.

Компенсацията би трябвало да бъде изчислена за сметките за всеки обособен месец от 5-и август 2019-а до 31-ви март тази година. Суми ще бъдат възстановявани и на клиенти, които са се отказали, само че към 5 август 2019 година и след тази дата са употребили газ или парно.

Промяната в закона е изискване КЕВР да се произнесе със задна дата за цените на газа и парното, както и на електрическата енергия, създадена от топлофикациите от 05.08.2019 година до 31.03.2020 година Дружествата ще имат месец, с цел да дефинират какво имат да възвръщат на клиентите си.

Исканията на " Булгаргаз " към този момент са внесени в КЕВР и е почнало изчислението какъв брой пари би трябвало да бъдат върнати на крайните клиенти. Очаква се до два месеца да бъдат ясни сумите, който ще се възстановят, а самият закон влиза в действие при обнародването му в Държавен вестник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР