Депутатите гласуваха окончателно и последните текстове от бюджетните правила за

...
Депутатите гласуваха окончателно и последните текстове от бюджетните правила за
Коментари Харесай

Пада отстъпката от 25 ст. за горивата

Депутатите гласоподаваха дефинитивно и последните текстове от бюджетните правила за идната година, с които се удължава действието на тазгодишните. Финансовият министър Росица Велкова разяснява:

„ В него няма извънредно спомагателни разноски, които да натоварват един предстоящ Бюджет, който ще се създава от едно постоянно държавно управление, когато бъде то определено “.

Народните представители взеха решение мярката за отплата с 25 стотинки на всеки литър гориво да отпадне на 31 декември, въпреки в зала финансовият министър да отбрани тезата, че тя може да бъде удължена до края на януари, оповестява БНР.

Решение откри и казусът, за който през вчерашния ден Велкова сигнализира – че разбивката на фискалния запас в централния бюджет е на минус 1, 6 милиарда лева недостиг и можеше да се стигне до неспособност за погашение на пенсиите до 7-о число. Намереното решение тя изясни с думите:

„ В момента, в новата редакция няма проблем, защото остават свободни средства, които, с изключение на настоящият доход, който ще си постъпва данъчноосигурителен, остават свободни средства, които са по набирателни сметки, които са на самостоятелни бюджети, които са на фондове, националното съфинансиране европейско, то също остава освободено от този текст. Така, че ние ще имаме средства, с които да оперираме, и няма да имаме тази ликвидна дупка за избрани дни на месеца “.

Не бяха признати предложенията за основаване на механизъм за годишно увеличение на МРЗ и за актуализиране на пенсиите съгласно инфлацията. Не беше признато предлагането за растеж на оптималния застрахователен приход и майчинството, както и настояването бизнесът да заплаща първите два дни от болнични, вместо досегашните три. Тези хрумвания бяха защитавани единствено от Българска социалистическа партия, Политическа партия и „ Възраждане “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР